Ustabilizuj poziom cukru we krwi z pomocą liści czernicy

Owoce borówki czernicy (od ciemnej barwy owoców nazywana popularnie czarną jagodą lub jagodą) od wieków były używane jako lek przeciwbiegunkowy. Dziś także nie straciły tego znaczenia. Substancje czynne w nich zawarte hamują przepuszczalność błon śluzowych, zmniejszają wydalanie ze stolcami wody, niszczą w przewodzie pokarmowym wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, nawet te, które są oporne na antybiotyki. Mają także działanie przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Uszczelniają ściany naczyń włosowatych. Karotenoidy zawarte w owocach borówki czernicy poprawiają widzenie, szczególnie widzenie w nocy, a także wiążą toksyny bakteryjne oraz inne toksyny w przewodzie pokarmowym. Świeże owoce mają właściwości przeciwrobacze i mogą być pomocne w walce z glistami i owsikami.

Liście borówki czernicy, ze względu na zawartość garbników, są skutecznym lekiem w biegunkach i nieżytach jelit, szczególnie korzystne w leczeniu dzieci najmłodszych i niemowląt. Wywary z nich mogą być używane do lewatyw w walce z owsikami. W liściach borówki czernicy zawarta jest substancja, która obniża poziom cukru we krwi, stąd korzystne działanie przy leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w postaciach łagodniejszych i wczesnych okresach choroby. Zastrzec trzeba, że liście borówki czernicy są lekiem jedynie uzupełniającym leczenie cukrzycy, a przy dłuższym stosowaniu mogą pozwolić na zmniejszenie dawek innych leków, zawsze jednak tylko pod kontrolą lekarza. Owoce zawierają dość dużo garbników katechinowych, antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy, pektyny, witaminy B2 i C. Liście również są bogate w garbniki, flawonoidy, trójterpeny, kwasy organiczne oraz sole mineralne, z których najwięcej jest związków manganu. Ponadto w liściach występuje substancja podobna w działaniu do insuliny. Liście należy zbierać w czasie kwitnienia w maju i czerwcu. Suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych lub w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 35°C. Owoce zbierać należy jędrne, tuż przed całkowitym dojrzeniem, od lipca do września. Suszyć można w miejscach ocienionych lub w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 40°C i dosuszać w temp. 60°C. Występuje w lasach całego kraju, zwłaszcza w borach iglastych

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Klasztorna Mieszanka Ziołowa Wysoki Cukier to specjalnie dobrana mieszanka ziół polecana diabetykom.

Liść czernicy obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, zmniejsza stężenie glukozy w surowicy oraz krwi i działa wirusobójczo.

Liść brzozy dzięki zawartości betuliny – białego barwnika, obniża zawartość lipidów we krwi. Zwiększa także wrażliwość na insulinę.

Składniki: liść czernicy, liść brzozy, korzeń cykorii podróżnika, ziele tawuły, ziele rutwicy, naowocnia fasoli.

Sposób parzenia:2 łyżeczki ziół na 250 ml, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut.

Pić 1-2 razy dziennie.

 

 

 

 

Źródło: www.pogon.lt

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi