W jaki sposób można się ustrzec infekcji wywołanej salmonellą

  • Surowe środki spożywcze, takie jak mięso, ryby, jaja, lody, desery, torty ze śmietaną muszą być przechowywane w lodówce. Wybierając się po nie do sklepu, najlepiej zabrać torbę termoizolacyjną. Podczas wieczoru przy grillu trzeba zadbać o możliwość stałego chłodzenia majonezów i sosów z zawartością jaj, lub stosować produkty bez dodatku mleka i jaj.
  • Mięso, drób i ryby muszą być przed podaniem dobrze zagrzane, salmonella ginie dopiero w temperaturze ponad 70°C.
  • Używać możliwie świeżych jaj; jaja na śniadanie należy gotować co najmniej przez 7 minut, latem jaja sadzone należy obsmażać z obu stron. Stosować jaja z hodowli ekologicznej, na nich rzadziej osadzają się bakterie oporne na antybiotyki.
  • Należy zrezygnować z robienia i spożywania pokarmów z zawartością surowych jaj, takich jak tiramisu czy majonezy.
  • Powierzchnie robocze w kuchni, noże, wszelkie naczynia należy po użyciu jak najszybciej umyć w gorącej wodzie.
  • Woda powstałą z rozmrożenia potraw powinna zostać wylana prosto do odpływu zlewu, należy potem gruntownie zmyć gorącą wodą całą powierzchnię zlewozmywaka.

 

 

Źródło: Roślinne antybiotyki, Aruna M.Siewert, Wydawnictwo JEDNOŚĆ, Kielce 2015

Sieci społecznościowe

Tagi