Wanilia płaskolistna prof. Elżbieta Pisulewska

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) należy do rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Nazwa wanilii pochodzi od hiszpańskiego wyrazu vaina tzn. nadł jej nazwę. Wanilia jest wieloletnim pnączem, epifitem. Uprawiana jest w klimacie podzwrotnikowym: Ameryka Środkowa, Meksyk, a od 1822 roku Madagaskar (90%), Mauritius, Antyle i in. na specjalnie dobranych drzewach lub podporach. Kwiaty wanilii koloru biało-zielonego lub żółtozielonego są zebrane w grona wyrastające z katów liści. Ziarna pyłku są zebrane w pyłkowiny (pollinia). Rośliny wanilii na plantacjach rozmnażane są wegetatywnie (odcinki 1-3m), kwiaty zapylane sztucznie, a w warunkach naturalnych przez pszczoły z rodz. Melipona i Trigona oraz kolibry. Owocem jest wąska torebka o długości 15-25cm i szerokości 1cm, kształtem podobna do strąka. Strąki dojrzewają nierównocześnie, dlatego zbiera się zazwyczaj ręcznie, gdy owoc jest zielony, a jego wierzchołek zaczyna żółknąć. Fermentacja na Madagaskarze prowadzona jest następująco: bezwonne świeże owoce zanurza się w gorącej wodzie, wyciera, owija w koce i utrzymuje w cieple przez 6-8 tygodni. Gdy zbrunatnieją, dosusza się je, naciera oliwą i wiąże w pęczki po 50-100 sztuk. W Meksyku stosowana jest metoda tzw. suchej fermentacji. Świeże owoce rozkładane są w dzień na matach w słońcu, a nocą w skrzyniach przez kilka tygodni celem zaparzenia. Owoce brunatnieją i wykrystalizowuje się wanilia (3,0%). Wykorzystanie wanilii jest bardzo szerokie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym (słodzenie i aromatyzowanie ciast, deserów, lodów, syropów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych), napojów bezalkoholowych, likierów i tytoniu. Ponadto wanilia ma znaczenie w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  166

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi