Wanilia płaskolistna

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) należy do rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Nazwa wanilii pochodzi od hiszpańskiego wyrazu vaina tzn. nadł jej nazwę. Wanilia jest wieloletnim pnączem, epifitem. Uprawiana jest w klimacie podzwrotnikowym: Ameryka Środkowa, Meksyk, a od 1822 roku Madagaskar (90%), Mauritius, Antyle i in. na specjalnie dobranych drzewach lub podporach. Kwiaty wanilii koloru biało-zielonego lub żółtozielonego są zebrane w grona wyrastające z katów liści. Ziarna pyłku są zebrane w pyłkowiny (pollinia). Rośliny wanilii na plantacjach rozmnażane są wegetatywnie (odcinki 1-3m), kwiaty zapylane sztucznie, a w warunkach naturalnych przez pszczoły z rodz. Melipona i Trigona oraz kolibry. Owocem jest wąska torebka o długości 15-25cm i szerokości 1cm, kształtem podobna do strąka. Strąki dojrzewają nierównocześnie, dlatego zbiera się zazwyczaj ręcznie, gdy owoc jest zielony, a jego wierzchołek zaczyna żółknąć. Fermentacja na Madagaskarze prowadzona jest następująco: bezwonne świeże owoce zanurza się w gorącej wodzie, wyciera, owija w koce i utrzymuje w cieple przez 6-8 tygodni. Gdy zbrunatnieją, dosusza się je, naciera oliwą i wiąże w pęczki po 50-100 sztuk. W Meksyku stosowana jest metoda tzw. suchej fermentacji. Świeże owoce rozkładane są w dzień na matach w słońcu, a nocą w skrzyniach przez kilka tygodni celem zaparzenia. Owoce brunatnieją i wykrystalizowuje się wanilia (3,0%). Wykorzystanie wanilii jest bardzo szerokie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym (słodzenie i aromatyzowanie ciast, deserów, lodów, syropów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych), napojów bezalkoholowych, likierów i tytoniu. Ponadto wanilia ma znaczenie w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  166

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi