Miechunka rozdęta

Miechunka rozdęta to bylina o płożącym się białawym rozgałęziony kłączu z długimi podziemnymi rozłogami. Łodyga od nasady gałęzista, owłosiona. Liście jajowate, ogonkowe, całobrzegie, rzadziej zatokowo ząbkowane. Pojedyncze, białawe kwiaty umieszczone są w kątach liści. Kielich w czasie owocowania przybiera cynobrowo-czerwoną barwę, staje się rozdęty, beczułkowato podobny do papryki. Owocem jest pomarańczowa jagoda schowana w rozdętym kielichu. Występuje na zboczach porośniętych krzakami na Podkarpaciu i w Karpatach. W innych rejonach kraju uprawiana w ogrodach na zimowe bukiety, niekiedy dziczeje.

Surowcem są owoce, które zbiera się, gdy dojrzeją ostrożnie zdejmując kielich, by nie wysypać gorzkiego proszku zebranego po wewnętrznej stronie kielicha. Owoc zawiera m.in.: kwas cytrynowy, olejek eteryczny, śluz, garbniki, alkaloidy i dużo witaminy C.

Owoce miechunki działają głównie moczopędnie i przeciwreumatycznie. Napar z kielichów polecany jest jako środek regenerujący naskórek. Owoce stosuje się w leczeniu chorób wątroby i niedokrwistości.

W Kanadzie miechunka rozdęta jest częścią oficjalnej farmakopei. Używa jej się do leczenia gorączki, zatrzymania moczu, obrzęków oraz żółtaczki.

W medycynie ludowej odwary z owoców stosuje się przy bólach żołądka, trudności z wydalaniem moczu oraz przeciw hemoroidom.

Odwar: 10—15 suszonych owoców zalać 2 szklankami wrzątku i gotować przez 10 min. Pić po 1/2 szklanki kilka razy dziennie przez 2 dni. Można też spożywać owoce miechunki 10—15 szt. dziennie lub 20 g soku z owoców. Stosować w leczeniu podagry.

Napar: 5 g surowca zalać 200-220 ml wrzącej wody, odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml.

Nalewkę: (sporządzać na alkoholach niskoprocentowych) 100 g rozdrobnionego suchego lub świeżego surowca zalać ciepłym alkoholem – 0,5 l (wódką, winem), odstawić na kilkanaście dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie).

Jagody miechunki można je jeść surowe i gotowane, w postaci puree albo konfitury z nich zrobione. Można z nich robić sorbety oraz marmolady

Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu można także  przygotować napar do okładów i przemywania skóry i włosów. Napar z 1 łyżki na 1 szklanki wody wrzącej działa przeciwzapalnie, odżywczo, antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów.

 

 

Źródło: rozanski.li

Źródło: herbae.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi