Wartość odżywcza ryb – fakty i mity

Ze względu na wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ryby i produkty rybne możemy zaliczyć do żywności funkcjonalnych. Zawierają one bowiem wiele substancji odżywczych , niezbędnych w codziennej diecie człowieka.

Są przede wszystkim:

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 (głównie EPA i DHA),
  • Witaminy lipofilne (D3, i A) oraz hydrofilne (z grupy B ),
  • Niezbędne aminokwasy w tym lizyna, metionina i cysteina,
  • Białka łatwo przyswajalne,
  • Makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas) i mikroelementy (selen, jod i fluor).

Wśród różnych gatunków w Polsce najbardziej dostępne są:

  • Ryby bałtyckie (dorsz, śledź, łosoś, szprot),
  • Ryby hodowlane w Polsce (karp, pstrąg, sum afrykański),
  • Ryby hodowlane importowane z Wietnamu i Chin (panga, tilapia),
  • Ryby oceaniczne (Atlantyk, Pacyfik)- mintaj, sola, makrela, tuńczyk, halibut, karmazyn, łosoś, dorsz, śledź).

 

Wyniki analiz laboratoryjnych wykazały, że ryby trafiające na polski rynek, charakteryzują się zróżnicowaną pozostałością substancji niepożądanych i toksycznych, ale generalnie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumenta, nawet przy zwiększonym spożyciu. Generalnie ryby morskie zwierają mniej zanieczyszczeń chemicznych niż ryby hodowlane, natomiast z punktu widzenia wartości odżywczych, szczególnie kwasów wielonienasyconych omega-3, najwartościowsze są ryby „tłuste” (np. łosoś, sardela, makrela, śledź, tuńczyk).

Średnie spożycie ryb w UE wynosi rocznie blisko 23 kg/osobę, gdy w Polsce 12 kg/osobę.

 

Źródła: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Akademia Morska w Gdyni ; Z. Dobrzański, T. Trziszka, R. Kołacz, P. Bykowski

 

Sieci społecznościowe

Tagi