WARTOŚCIOWE KWASY OMEGA-3 - dr Marek Zuber

               Starałem się ostatnio przybliżyć nieco sposób nazewnictwa kwasów tłuszczowych, tzw. nomenklaturę omega. Wg tego sposobu nazywania kwasów tłuszczowych numerem 1 oznacza się węgiel grupy CH3 (najbardziej odległy od grupy karboksylowej). Na szczególną uwagę zasługują 3 kwasy omega-3: α-linolenowy (oznaczany w skrócie ALA), kwas 18:3, n-3 (18 atomów węgla w łańcuchu węglowym, 3 wiązania podwójne z których pierwsze znajduje się przy węglu numerze 3), DHA i EPA. Duże ilości ALA spotykamy w olejach roślinnych takich jak: olej z nasion szałwii hiszpańskiej (chia) ok.64 - 68%, olej z pestek kiwi do ok. 62%, olej z nasion pachnotki zwyczajnej (perilla) 55 - 70%, olej lniany 65 - 68%, olej inchi (sacha inchi) 45 - 58%, olej z nasion borówki brusznicy do ok. 49%, olej z inianki 35 - 50%, olej portulaca ok. 35%, olej z nasion jeżyny ok. 33% i olej z nasion szałwii muszkatołowej ok. 55%. Olej z szałwii muszkatołowej jest dosyć wyjątkowy ponieważ mimo trzech wiązań podwójnych w kwasie α-linolenowym jest bardzo trwały (obecne w nim antyutleniacze stosunkowo dobrze chronią olej przed wolnorodnikowymi procesami utleniania. Wiedza na temat roli kwasu α-linolenowego jest stosunkowo obszerna a jego prozdrowotne właściwości dotyczą przede wszystkim układu sercowo-naczyniowego, choć nie tylko. ALA wprowadzony do organizmu z pokarmem, czy w postaci suplementów ulega tzw. reakcjom de novo dając kwasy DHA i EPA. Proces ten jest jednak bardzo niewydajny i dlatego oba wymienione  kwasy zalicza się do grupy NWNKT (Niezbędne Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe) - tylko ok. 5% kwasu α-linolenowego ulega przekształceniu w EPA, a mniej niż 0.5% w DHA.

                Dwa pozostałe, bardzo ważne dla zdrowia kwasy omega-3 to wspomniane już DHA - kwas dokozakeksaenowy (C22:6, n-3 czyli kwas o 22 atomach węgla w łańcuchu i aż 6-ciu wiązaniach podwójnych, z których znowu pierwsze znajduje się przy węglu o numerze3) oraz EPA - kwas eikozapentaenowy (C20:5, n-3 - 20 atomów węgla, 5 wiązań podwójnych, z których pierwsze wg nomenklatury omega znajduje sie przy węglu o numerze 3). Te kwasy występują w olejach rybich, a ryby czerpią je z glonów (alg) zarówno fotoautotrofowych jak i heterotrofowych. Ponieważ masowe odłowy ryb spowodowały, że produkcja olejów rybich osiągnęła maksimum, trwają intensywne prace na pozyskiwaniu olejów z alg zawierających duże ilości DHA i EPA.

                DHA  jest głównym składnikiem lipidów w mózgu (ok. 97% kwasów tłuszczowych występujących w mózgu to właśnie DHA) i w siatkówce oka ok.95%. Jest również kluczowym składnikiem serca. Wiele opublikowanych prac naukowych wykazuje, że DHA ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Obieg DHA i EPA stanowi zasadniczą część mechanizmów obronnych organizmu spełniając istotną rolę w likwidacji stanów zapalnych i reaktywnych związków tlenowych na poziomie komórkowym. Jest to także istotny składnik błon komórkowych. Oba kwasy są bardzo ważne dla układu sercowo naczyniowego stanowiąc blok budulcowy dla eikozanoidów, szczególnie tych wywodzących się od EPA. Te z kolei wpływają na ciśnienie krwi, krzepliwość krwi, funkcje immunologiczne, reakcje alergiczne, funkcje rozrodcze oraz wydzieliny gastryczne. Człowiek potrzebuje aby tylko ok.1% (ok. 500 mg dziennie) ze wszystkich dostarczanych kwasów tłuszczowych stanowiły kwasy EPA i DHA. Niestety zmiany nawyków żywieniowych spowodowały, że dostarczamy organizmowi znacznie mniejsze ilości tych kwasów i dodatkowo zdecydowanie za dużo kwasów omega-6. DHA jest kwasem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, czyniąc je bardziej podatnymi na przyjmowanie glukozy z krwi. To prawdopodobnie wyjaśnia dlaczego odpowiednie ilości pobieranego DHA zapobiegają nadmiernej otyłości i cukrzycy typu 2, która stała się już chorobą cywilizacyjną.

 

Produkty Benedyktyńskie

Omega 3­6­9 to oryginalny produkt stworzony dla wszystkich, którzy pragną dbać o zdrowie, a w szczególności: zmniejszyć ryzyko zawału serca, dbać o układ krążenia, poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci, zadbać o stawy, zregenerować gospodarkę tłuszczową organizmu.

Omega 3­6­9 to oczyszczone estry etylowe Niezbędne Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe (NWNKT) pochodzenia roślinnego. Rekomendowane przez opactwo benedyktynów w Tyńcu. Zdrowy i niezbędny sekret długowieczności.

Nienasycone kwasy omega mają również działanie przeciwzapalne, co wpływa pozytywnie na kondycję organizmu, są niezbędne w procesach jego regeneracji.

 

https://produktybenedyktynskie.com/p754,bioestry-omega-3-6-9

dr Marek Zuber

Autor

Marek Zuber dr Chemii Uniwersytet Wrocławski  : Chemia nieorganiczna i metaloorganiczna, specjalność: kataliza, chemia środowiska

Prezes firmy ERGIN-PVC Solutions Sp. z.o.o. ;

 Doradca: DGG-ECO; ATON H.T.; 

Opracowania: „Mezofilowa fermentacja beztlenowa w obecności gliceryny jako co-substratu” (2015 - 2016 r.)

„Transestryfikacja trójglicerydów” (2014 r.) - (464 str.); aktualizacja do wymienionego opracowania (2015 r.) - (44 str.)

„Zasadowe katalizatory heterogeniczne na bazie CaO i tlenków metali ziem alkalicznych w reakcjach transestryfikacji. Koncepcja nowoczesnej „zielonej” technologii otrzymywania estrów alkilowych kwasów tłuszczowych” (2014 - 2015 r.) (104 str.)

Współpraca w dziedzinie produkcji nutraceutyków (wzbogacanie estrów etylowych ALA i GLA) - Opracowanie „Metody wzbogacania kwasów tłuszczowych i ich estrów alkilowych w PUFA ω-3 i ω-6

Opracowanie dot. utylizacji PCW „ Termiczny rozkład PCW i tworzyw halogenowanych” (2015 r.); - projekt urządzenia do spalania PCW w sposób ekologiczny (bez emisji HCl i dioksyn) - współpraca z Politechniką Helsińską

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi