Wątróbka cielęca z bazylią i pietruszką wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 4 plastry wątróbki cielęcej, sól, pieprz, 2 łyżki mąki orkiszowej, 60 g masła (lub 3 łyżki oleju), 1 szalotka, 1/2 l wytrawnego wina, 8 liści bazylii, 1/2 pęczka pietruszki, 2 łyżki śmietany.

Przygotowanie: Plastry wątróbki posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Obsmażyć przez 2-21/2 min. z obu stron w 40 g masła (tak by w środku zostały różowe) i odstawić w ciepłe miejsce. Przygotować sos: obrać i drobno posiekać szalotkę, po czym zeszklić ją na pozostałym tłuszczu. Dolać białe wino i krótko zagotować. Umyć i posiekać bazylię i pietruszkę. Dodać wraz ze śmietaną do sosu i zamieszać. Sos pozostawić na krótko do przegryzienia i polać nim wątróbkę.

Sieci społecznościowe

Tagi