Wegańska zupa z lebiodą

Składniki:

Przygotowanie:

Najlepiej zrywać młode okazy komosy w miejscach odległych od źródeł zanieczyszczeń!

Lebiodę opłukać, zalać dużą ilością wody na ok 15 minut by oczyścić ją z piachu. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone warzywa. Zalać wodą (2 litry) i gotować ok. 25 minut. W trakcie gotowania dorzucić listki laurowe, ziele angielskie i łyżkę soli.

Oberwać i pokroić liście lebiody wrzucić do zupy i gotować ok. 10 min. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.

 

Pozostałe po oberwaniu liści łodyżki można przyrządzić w następujący sposób, np.: parować przez ok 5 minut, a po przerzuceniu na sitko wymieszać z dressingiem (przeciśnięty przez praskę czosnek rozmieszany w łyżce oliwy, do tego kilka kropli octu winnego czerwonego, całość posypana kilkoma szczyptami soli i prażonym sezamem).

 

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi