Wege burger

Składniki :

(na ok. 6 burgerów)

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1 szklanka ugotowanej cieciorki
2 szklanki kalafiora
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 cm utartego imbiru
szczypta kminu rzymskiego
szczypta kurkumy
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta curry
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
jabłko
1 średni bakłażan
czerwona cebula
dowolna sałata
domowe bułeczki orkiszowe lub podpłomyki
pesto pietruszkowe, lub inny dowolny sos

Przygotowanie:

Potnij kalafior na drobne kawałki i blanszuj przez kilka minut na patelni lub w garnku z wrzątkiem. Po ostygnięciu dodaj do dużego słoika z ugotowaną cieciorką oliwą i zmiksuj na jednolitą masę, doprawiając solą morską.

Masę przełóż do miski i dodaj ugotowaną komosę, wyciśnięty lub utarty czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i uformuj jednolite burgery, układając na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez ok. 20 minut.

Na patelni grillowej upiecz pokroje w plastry bakłażany, wcześniej posolone i skropione oliwą. Odstaw.

Po delikatnym ostygnięciu serwuj wege burgera na orkiszowej bułce lub podpłomyku. Dodaj sałatę, cienkie plasterki jabłka, czerwona cebulkę oraz grillowanego bakłażana. Przygotuj domowe pesto lub inny dowolny sos.

 

Źródło: gotujzdrowo.com

Sieci społecznościowe

Tagi