Wielkanocny mazurek orkiszowy

Składniki:

Ciasto:

30g wiórków kokosowych

120g mąki orkiszowej jasnej

70g masła

1 żółtko

Masa:

250g zmielonego sera jak na sernik

5 łyżek ziaren sezamu

2 łyżki miodu

Wierzch:

100g białej czekolady

płatki migdałów

wiórki kokosowe

 

Wiórki wymieszać z mąką. Dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut. Wyjąć i wylepić nim formę (blaszka 23cmx23cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Sezam zmielić na mąkę. Połączyć dokładnie z miodem. (Można zmiksować blenderem od razu sezam z miodem na gładką masę.) Tak przygotowany sezam wymieszać z serem. Posmarować tą masą spód.

Polać rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladą. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi