Wino a praca mózgu prof. Iwona Wawer

Amerykańscy neurobiolodzy pokazali, że wino i sok z ciemnych winogron korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Myszy i szcury trzymane na wysokocholesterolowej diecie miały kłopoty z pamięcią i popełniały znacznie więcej błędów w labiryncie. Natomiast zwierzęta jedzące mało cholesterolu oraz dostające ekstrakt z winogron lub czarnych jagód wypadały w tym teście doskonale. Picie soku z winogron lub nieco rozcieńczonego wina też przyniosło myszom wyraźne korzyści, znacznie lepiej dawały sobie radę w odnajdowaniu zanurzonej w wodzie platformy.

Takich eksperymentów nie można przeprowadzić na ludziach, nie byłoby etyczne jednej grupie podawać ekstrakt z winogron czy wino, a drugiej tylko dietę wysokotłuszczową, bez owoców i warzyw. Ale ile osób stosuję taką niekorzystną dietę z własnej woli?

Frytki, hamburger i listek sałaty dla dekoracji talerza. A gdyby tak kieliszek wina do kolacji?

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.155.

Sieci społecznościowe

Tagi