Wino lawendowe Św. Hildegardy

Wskazania lecznicze:

uszkodzenia wątroby, duszność, ucisk na klatkę piersiową (zamroczenie)

Skład:

kwiaty lawendy gotowane w winie

Zastosowanie:

3 razy dziennie 1-2 kieliszki do likieru letniego wina. Konieczne jest stosowanie przez dłuższy czas (2-4 miesiące).

Uwaga:

Wino lawendowe można zrobić samemu w bardzo prosty sposób: 20 g świeżych lub suszonych kwiatów lawendy ugotować przez 5 minut w 1 litrze wina.

U Hildegardy czytamy:

Kto gotuje lawendę z winem, lub gdy nie ma wina, w wodzie z miodem i pije letni napój, temu łagodzi ona bóle wątroby oraz płuc i duszność w piersi, oczyszcza umysł i rozjaśnia myśli.

 

 

 

Źródło: Gottfried Hertzka, Domowa Apteka Św. Hildegardy, Wydawnictwo AA, Kraków 2014

Sieci społecznościowe

Tagi