Wino pietruszkowe - przepis św. Hildegardy

10 gałązek świeżej pietruszki z listkami

2 łyżki octu winnego

80-150 g miodu

1l wina Kabinett

Pietruszkę i wino gotować przez  5 minut, następnie dodać miód i ocet winny. Gotować dalej przez 5 minut. Trzeba doprowadzić do wrzenia, gdyż tylko w takiej temperaturze z pietruszki i miodu powstaje skuteczne połączenia glikozydów nasercowych. W przypadku diabetyków dodaje się tylko 80g miodu na litr. Z wina na serce należy zdjać szumowiny, przecedzić je, a następnie przelać do sterylnych butelek. Pić 3 razy dziennie po 1 kieliszku likierowym po jedzeniu.

Wino z miodu i pietruszki można jeszcze wzmocnić, na przykład gotując wraz z podanymi składnikami korzeń pietruszki. Nać powoduje mocniejsze odwodnienie.

 

 W.Strehlow, Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z Jak być zdrowym „od stóp do głów”, Wydawn. Esprit, Kraków 2010,str. 197

Sieci społecznościowe

Tagi