Wiosenne zawijanki wg. św Hildegardy z Bingen

Składniki: 1/2 opakowania papieru ryżowego (lub 1/2 opakowania głęboko mrożonego ciasta struclowego), 2 marchewki, 2 małe bulwy kopru włoskiego, 1 łyżka masła, sól, 1 żółtko (do ciasta struclowego), tłuszcz do formy.

Przygotowanie: Płaty papieru ryżowego nawilżyć zgodnie z instrukcją (płaty ciasta struclowego rozmrozić i pokroić na kwadraty o wymiarach 13×13 cm). Marchew i bulwy kopru oczyścić, umyć i pokroić drobno w kostkę lub paseczki. Warzywa krótko poddusić na gorącym maśle i posolić. Na środku każdego z płatów ryżowego papieru poukładać nieco warzyw. Krawędzie popędzlować rozbełtanym żółtkiem, boki zagiąć i zawinąć. (Ewentualnie zawinąć warzywa w ciasto struclowe i popędzlować rozbełtanym żółtkiem). Rozgrzać piekarnik do 250o. Zawijanki ułożyć w natłuszczonej formie umieszczonej na środkowym poziomie i piec około 15 min.

Sieci społecznościowe

Tagi