Właściwości prozdrowotne głogu

Głóg w medycynie ludowej był dobrze znany i używany od najdawniejszych czasów. Ze względu na działanie przeciwskurczowe podawano go w przypadku astmy. W postaci płukanek stosowany był w zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Jego lecznicze właściwości wykorzystywano w przypadku problemów żołądkowych. Uznawano go także za środek działający korzystnie w przypadku bezsenności. W medycynie chińskiej głóg stosuje się, aby usprawnić trawienie, zapobiegać zaleganiu pożywienia w żołądku oraz poprawić krążenie. Preparaty z liści głogu stosuje się w celu poprawy przepływu krwi w naczyniach wieńcowych oraz w przypadku arytmii. Kwiatostan i owoc głogu są przeważnie stosowane jako łagodne środki nasercowe, zwłaszcza w miażdżycy, zaburzeniach pracy serca, chorobie wieńcowej, dusznicy bolesnej czy nadciśnieniu, hiperlipidemii, cukrzycy, otyłości. Rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiają krążenie, działają antyarytmicznie, kardioprotekcyjnie i przeciwmiażdżycowo. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Preparaty z głogu mogą poprawić jakość życia chorych, poprzez zwiększenie wydolności organizmu. Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, iż preparaty te są skuteczne w leczeniu niewydolności serca. W przeprowadzonych badaniach wykazały one wzrost wydolności mięśnia sercowego, oprawiały przepływ krwi, zwiększały tolerancję w przypadku deficytu tlenowego, a także wykazywały działanie przeciw arytmicznie oraz redukowały obwodowy opór naczyniowy. Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył.

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Sok z głogu z witaminą C to suplement diety wytwarzany ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Głóg wspiera prawidłową pracę serca oraz układu krwionośnego: wspomaga cyrkulację krwi obwodowej i krążenie. Pomaga zmniejszyć uczucie napięcia, ułatwia relaksację, uspokojenie i dobry sen, które są istotne dla zdrowia serca. Witamina C poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejsza zmęczenie.

Zalecane spożycie: 25ml dwa razy dziennie (50ml na dobę - 5 łyżek). Produkt gotowy do bezpośredniego spożycia. Płynna postać ułatwia wchłanianie.

Składniki: 100% sok z głogu (Crataegus), kwas L-askorbinowy (źródło witaminy C).

Produkt  naturalny: bez dodatku cukru,substancji słodzących, konserwantów i sztucznych barwników.

Sposób utrwalania: pasteryzacja niskotemperaturowa.

Termin przydatności po otwarciu: 21 dni

 

 

 

Źródło: produktybenedyktynskie.com

Źródło: www.biokurier.pl

Sieci społecznościowe

Tagi