Wszechstronna pokrzywa

Żyjący w V wieku przed naszą erą Hipokrates cenił pokrzywę jako składnik pożywienia. Kilkaset lat później Pliniusz opisywał ją jako lek przyspieszający gojenie ran i ułatwiający tamowanie krwotoków. Na początku XVII wieku Syreniusz opisywał lecznicze działanie na żołądek liści pokrzywy gotowanych w winie, a księdzu Krzysztofowi Klukowi pokrzywa przypominała afrodyzjak. Wszędzie tam, gdzie rosła pokrzywa, korzystały z niej ludowe zielarki, co utrwaliły powieści Elizy Orzeszkowej.

Z uwagi na parzące działanie pokrzywy zwyczajnej nigdy nie zainteresowano się pokrzywą wystarczająco, ma jednak interesujące właściwości lecznicze.

Jest to wieloletnia roślina zielna obdarzona parzącymi włoskami, mniej lub bardziej gęstymi i drażniącymi w zależności od środowiska, w jakim występuje.

Jest bogata w chlorofil, żelazo, magnez, cynk, ditlenek krzemu, azot, witaminy B2 i B5 oraz w kwas foliowy. Doskonale pobudza odporność organizmu.A

Stosuje się ją przeciwko kamicy wątrobowej i nerkowej, na podagrę, reumatyzm oraz do płukania gardła. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wykorzystywano ją przeciwko hipertermii złośliwej oraz jako środek oczyszczający krew.

Jest bardzo skuteczna w przypadku krwawienia z przewodu pokarmowego, a zwłaszcza z odbytnicy, również w przypadku krwawiących hemoroidów.

Odwar z korzeni pokrzywy jest pomocny przy kaszlu, astmie, zapaleniu opłucnej i nietrzymaniu moczu. Jest też stosowany w przypadku łagodnego rozrostu gruczołu krokowego.

Pokrzywę można wykorzystywać do sałatek i omletów; można też spożywać sok ze świeżej pokrzywy.

Na napar bierzemy 3-4 gramy liści i korzenia. Pijemy dwie filiżanki dziennie lub stosujemy doodbytniczo.

Naparem można płukać włosy, co przeciwdziała ich wypadaniu.

Pobudzające przemianę materii, moczopędne, odtruwające i wzmacniające działanie liści pokrzywy wynika z obecności kwasu mrówkowego, witamin, garbników, amin biogennych i chlorofilu. Wysoka zawartość chlorofilu, sięgająca 1%, powoduje, że jest on z tego surowca zielarskiego pozyskiwany na skalę przemysłową, a następnie wykorzystywany do produkcji szamponów, toników, mydeł i past do zębów.

Inne działanie biologiczne ma korzeń pokrzywy, z którego wytwarza się leki na choroby gruczołu krokowego, na przykład Prostatonin czy Uroprost, oraz preparaty przeciwłojotokowe, na przykład Seboren.

Trwałą popularnością cieszy się herbatka z liści pokrzywy, klasyczna i jedna z nielicznych obecnych na rynku herbatek jednoskładnikowych.

Do historycznych ciekawostek należy fakt produkowania z pokrzyw tkanin, w tym nieprzemakalnych ubiorów żołnierzy podczas I wojny światowej.

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

 

Produkty Benedyktyńskie          

Herbatka z pokrzywy (wg abc.zdrowie) ma właściwości:

  1. Moczopędne – pokrzywa, podobnie jaki inne zioła moczopędne, zwiększa pozbywanie się mocznika z organizmu, zaleca się pić herbatki ziołowe z pokrzywy osobom cierpiącym na kamicę nerkową. Herbata z pokrzywy poprzez działanie moczopędne pomaga po porodzie wrócić do zgrabnej sylwetki.
  2.  Wzmacnia włosy i paznokcie – herbata z pokrzywy zawiera dużo witamin (K, E, C i B1), fosfor, mangan, krzem i wapń.
  3.  Zwiększa odporność organizmu, szczególnie w okresie zimowym i wiosennym.
  4.  Zalecane są osobom cierpiącym na zaburzenia krążenia i mającym problemy ze skórą.
  5.  Zalecana w czasie ciąży – herbatka z pokrzywy zawiera spore ilości minerałów i witamin. Dobrze jest pić ją również po porodzie, gdyż zwiększa produkcję mleka.
  6.  Zioła pokrzywy ułatwiają przemianę materii i wzmagają apetyt.
  7. Oczyszcza układ trawienny, wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek – pomocna jest przy biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.
  8. Przeciwdziała osłabieniom i anemii – wpływa na rozwój czerwonych krwinek.
  9. Obniża poziom cukru we krwi.
  10. Leczy choroby skóry głowy.
  11. Ma właściwości odkażające – np. jamę ustną. Herbatka z pokrzywy pomaga zlikwidować stres.

Źródło: https://produktybenedyktynskie.com/p512,herbatka-z-pokrzywy

Sieci społecznościowe

Tagi