Zalety spożywania pestek dyni

Pestki dyni to niewątpliwie jedno z najlepszych naturalnych źródeł witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Tym produktem powinny zainteresować się osoby, które pragną się odchudzić, ale również osoby szukające ulgi w problemach jelitami oraz nadciśnieniem. Ponadto pestki dyni posiadają szereg innych właściwości. Pomagają zwalczyć tasiemca, a nawet glistę ludzką! Pestki dyni słyną przede wszystkim z bardzo dużej ilość magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi oraz witaminy E! Nie są to jednak wszystkie składniki, które możemy znaleźć w tych małych pestkach. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia!

Zalety spożywania pestek dyni:

  • Nerki. Dzięki obecności fito związków, pestki dyni mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka różnych chorób związanych z nerkami!
  • Stres i przygnębienie psychiczne. Regularne spożywanie pestek dyni poprawia ogólne samopoczucie oraz przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego. Takie zalety zawdzięczamy dwóm składnikom, czyli tryptofan oraz glutaminian.
  • Zwiększają płodność. Cynk to jeden z najważniejszych pierwiastków wpływających na męską płodność. Badania wykazują, że średnio 70 procent mężczyzn posiada niedobór tego pierwiastka. Uwaga cynk w pestkach dyni należy do jednych z najlepiej przyswajalnych!
  • Działanie przeciwpasożytnicze. Jeśli chcemy, aby pestki dyni zadziałały w ten sposób, to musimy wybrać świeże pestki dyni, czyli takie, które nie są suszone. Tylko pod tą postacią posiadają duże zawartości kukurbitacynów, które przyczyniają się do usuwania robaków oraz tasiemców. Ponadto ważne jest, aby pestki zjadać rano (na czczo).
  • Więcej energii. Dzięki dużej zawartości żelaza produkt ten przyczynia się do wzmożonego procesu krwiotwórczego, który przyczynia się do zwiększania energii.
  • Szybko uzupełniają magnez. Wystarczy 1/2 szklanki nasion dyni, aby w 92 procentach zaspokoić zapotrzebowanie na magnez! Dzięki temu ustąpią nam skurcze mięśni, stres, bóle głowy, a włosy i paznokcie będą znacznie bardziej wytrzymałe.
  • Pestki dyni alkalizują organizm. Bardzo ważna wiadomość, dla osób, które dbają o swoje zdrowie oraz zrównoważony odczyn organizmu. Codzienne spożywanie pestek dyni powoduje wyrównanie poziomu pH. Dzięki temu nasz organizm nie będzie podatny na bakterie, wirusy oraz grzyby. Dzieje się tak, ponieważ nie namnażają się one w środowisku zasadowym.
  • Posiadają działanie antynowotworowe. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż regularnie spożywane pestki dyni przyczynia się do zmniejszenia ryzyka raka prostaty oraz piersi.

Źródło: www.arturtopolski.pl

Sieci społecznościowe

Tagi