Zapiekany filet z okonia wg. św. Hildegardy z Bingen

Szpinak liściowy - blanszować i przyprawić solą i kardamonem, pierściennikiem i czosnkiem.

Filety - nałożyć do natłuszczonej foremki. Wypłukać osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie posolić i ułożyć na szpinaku.

Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy ok. 30 minut przy 180 stopniach.

Przepis na sos beszamelowy: 2 łyżki gładkiej mąki orkiszowej złączyć na patelni z niewielką ilością mleka (200 ml) i rozrabiając, zagotować. Bijać dalej trzepaczką i stopniowo dodawać aż po 10 minutach osiągnie się pożądaną konsystencję. Przyprawić solą, kardamonem, pierściennikiem i gałką muszkatołową. (do sosu według uznania można dodać ser).

Wracamy do filetu. Filet polany sosem można po 15 minutach posypać bułką tartą, dzięki czemu wytworzy się piękna, chrupiąca panierka.

 

Sieci społecznościowe

Tagi