Zbieraj i jedz póki jeszcze kwitnie

Forsycja zakwita w kwietniu zanim rozwiną się liście co stanowi niepowtarzalny widok. Jej mocno żółte kwiaty potrafią ją tak obficie obsypać, że w konsekwencji krzew staje się piękną, żółtą plamą na tle nieulistnionych jeszcze szarych drzew. Moja miłość do tego krzewu trwa odkąd pamiętam. Zawsze stanowiła dla mnie zwiastun wiosny. Dlatego też posiadam kilka jej sztuk we własnym ogrodzie i akurat teraz cudownie rozkwitła w pełnej krasie.

Nie na darmo jej żółty kolor od zawsze kojarzył mi się z cytryną i witaminą C. Okazuje się, że jest ona świetnym jej źródłem. Nie to jednak jest fenomenem. Otóż forsycja zawiera aż 1% rutyny co w świecie roślin jest niezwykłą rzadkością. Rutyna doskonale uszczelnia naczynia krwionośne i jest zbawieniem dla osób, które borykają się z problemem rozszerzonych naczynek, żylaków itp..

Dodatkowo zawiera kwercetynę, lignany, antocyjany, saponiny trójterpenowe. Brzmi egzotycznie ale to samo dobro. Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji np. świetnie obniżają podwyższony poziom glukozy we krwi. Działają moczopędnie, oczyszczająco, uspakajająco, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie oraz rozkurczowo.

Jeżeli chodzi natomiast o urodowe walory forsycji to wpływa ona korzystnie na włókna kolagenowe i elastynowe w ciele a jak wiadomo kolagen i elastyna odpowiadają za spoistość, jędrność i gładkość skóry. Ma to również niebagatelny wpływ na stawy, i inne tkanki w organizmie. Jednym słowem forsycja opóźnia efekty starzenia, co jest bardzo cenną informacją.

Działanie przeciwalergiczne forsycji

Działanie przeciwalergiczne forsycji polega na jej zdolności do hamowania uwalniania histaminy /za co odpowiedzialne są flawonoidy i lignany/ oraz w konsekwencji do zmniejszania i redukcji odczynów uczuleniowych. Dodatkowo zmniejsza odczucia bólowe i stany zapalne dzięki mechanizmowi hamowania cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy.

Forsycję można spożywać na różne sposoby. Jako, że jest bogata również w witaminę C, dobrze spożywać jej kwiaty na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek ect. Można również parzyć ją jako herbatkę ale wówczas witamina C zginie. Mimo to pozostanie wiele innych, cennych składników. Czasem warto taki napar z forsycji wypić jako oryginalną, pyszną i uroczą herbatkę. Kwiaty forsycji z powodzeniem można suszyć

Póki cieszymy się świeżymi kwiatkami forsycji, dobrze to wykorzystać i zajadać się nimi ile tylko wlezie. Niestety forsycja ma to do tego, że błyskawicznie przekwita. Zanim jednak przekwitnie dobrze jest oberwać wszystkie kwiaty przed ich opadnięciem i po prostu zasuszyć. Pamiętaj aby kwiaty forsycji suszyć w ciemnym i przewiewnym miejscu!! To bardzo ważne. Chodzi o to aby podczas suszenia zachowało się jak najwięcej cennych składników. Suszone kwiaty również przechowuj w ciemnym pojemniku bez dostępu światła!!

 

 

Źródło: www.rytmynatury.pl

Sieci społecznościowe

Tagi