Zdrowa alternatywa dla Coca Coli

Od najdawniejszych czasów na co dzień pito w Polsce różnego rodzaju kwasy, przyrządzane z resztek pieczywa lub bryi zalewanej wrzątkiem, czasem z dodatkiem miodu, i poddawanych kilkudniowej słabej fermentacji.U nas jednak kwas chlebowy nie był tak popularny jak na Litwie czy w Rosji. Najpierw - w najdawniejszych czasach - konkurencję stanowiło piwo, później różne "limoniady", oranżady i orszady , a obecnie wszelkiego rodzaju napoje gazowane, od coca-coli poczynając. Kwas chlebowy ma nad nimi istotną przewagę, ponieważ jest napojem zdrowym, przygotowanym z produktów naturalnych, bogatym w witaminy z grupy B oraz sole mineralne.

A o to w skrócie jego właściwości :

  • witaminy grupy B działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu
  • witamina C ma działanie uodparniające.Wzmacnia układ odpornościowy- osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę
  • enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycje skóry, przemianę materii (za czym idzie przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaganie trawienia, alergie, układ sercowo- naczyniowy (zapobieganie chorobom krążenia)
  • składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena

Produkty Benedyktyńskie

Napój Pielgrzyma klasyczny.
Kwas chlebowy. Charakteryzuje się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem świeżo pieczonego chleba. Napój o szlachetnej, głębokiej barwie. Nie zawiera sztucznych barwników, ani substancji smakowych. Cenne właściwości Napoju Pielgrzyma wynikają z dużej ilości witaminy z grupy B oraz witaminy E. Z doświadczeń z medycyny ludowej wynika, że regularne picie napoju leczy niedomagania przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na pracę żołądka i jelit. Napój pielgrzyma okazuje się pomocny przy leczeniu alergii, reumatyzmu, nerwicy, migreny, niedokrwistości, chorób skórnych, a nawet łuszczycy. Pielgrzym to człowiek spragniony przede wszystkim Boga. Często jednak trudy podróży dają się we znaki ciału, które by dotrzeć do celu tej szczególnej podróży, potrzebuje energii. Warto wtedy sięgać po Napój Pielgrzyma, ponieważ świetnie gasi pragnienie w czasie długiej drogi i korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jest naturalnym i zdrowym przysmakiem, wspomaga trawienie oraz sprzyja regeneracji tkanki mięśniowej.

Wszystkich przychodzących do klasztoru gości należy przyjmować jak Chrystusa, gdyż On sam powie: Gościem byłem i przyjęliście mnie (Mt 25,35). 2 Wszystkim trzeba też okazywać należny szacunek, a zwłaszcza zaś braciom w wierze (Ga 6,16) oraz pielgrzymom. - Reguła Świętego Benedykta 53. O przyjmowaniu gości

Składniki: woda, wyciąg słodu jęczmiennego, aromaty, kwas chlebowy, karmel, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy- witamina C.

 

 

 

 

Źródło: mjakmarzenie.blogspot.com

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi