Luteina i zeaksatyna potrzebne od zaraz

Jakie składniki żywności mają wpływ na proces widzenia? Przypomnijmy, że za proces widzenia odpowiada siatkówka wyścielająca dno oka. W pręcikach siatkówki jest rodopsyna, światłoczuły barwnik warunkujący widzenie barwne i odróżnianie odcieni. Rodopsyna składa się z białka opsyny i 11-cis-retinalu, który jest pochodną witaminy A. W centrum siatkówki znajduje się żółta plamka, obszar o wyjątkowo dużym stężeniu żółto-pomarańczowych barwników – karotenoidów. Żółte barwniki: luteina i zeaksantyna pochłaniają błękitne światło, które potencjalnie jest najgroźniejsze dla fotoreceptorów. Karotenoidy działają też antyoksydacyjnie, bo likwidują wolne rodniki. W bezpośredniej bliskości siatkówki jest końcówka nerwu ocznego, a powstające na siatkówce obrazy są kodowane w postaci impulsów analizowanych przez mózg.

Widzimy świat zarówno oczami, które są układem optycznym, jak i mózgiem, który służy do przetwarzania danych. Oba elementy, zarówno zdrowe oczy jak i dobrze pracujący mózg są niezbędne dla prawidłowego procesu widzenia.

Luteina i zeaksantyna – potrzebne od zaraz

Aby zapewnić dostateczne ilości karotenoidów musimy je dostarczać z dietą. Przede wszystkim potrzebne są te obecne w oku: witamina A, luteina i zeaksantyna. Wbrew powszechnym przekonaniom w plamce żółtej oka wcale nie dominuje beta – karoten!

Luteina i zeaksantyna wykazują tylko niewielką aktywność antyoksydacyjną, w porównaniu z witaminą A (zeaksantyna – 4,2%, a luteina – 2,6%). Luteina należy do grupy karotenoidów nazywanych ksantofilami, charakteryzują się długim łańcuchem złożonym z 40 atomów węgla z układem 9 sprzężonych wiązań podwójnych.

Luteina, podobnie jak beta-karoten i zeaksantyna, nie może być syntetyzowana w organizmie człowieka i dlatego musi być dostarczana z zewnątrz.

Naturalnym źródłem luteiny są ciemnozielone warzywa liściaste oraz czerwone i żółte warzywa i owoce takie jak : kapusta włoska, szpinak, brokuły, zielony groszek, dynia, papryka, kukurydza, kiwi, winogrona, pomarańcze.

Natomiast zeaksantyna jest obecna głównie w zbożu.

 

Źródło:Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

 

 

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi