Zdrowotne właściwości karczocha

Po pierwsze istotną zaletą karczocha jest fakt, że jego wartość energetyczna wynosi jedynie 47 kcal na 100 g produktu. Zatem to doskonały składnik niskokalorycznych potraw dla osób, które chciałyby pozbyć się kilku kilogramów wagi. Ponadto karczoch zawiera całą grupę składników, które wspomagają świadome i racjonalne odchudzanie. O jakich składnikach mowa? Jednym z nich jest cynaryna, dzięki której poprawimy funkcjonowanie układu pokarmowego. Cynaryna wspomaga prawidłowe trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, a także usprawnia metabolizm. To zbawienny składnik dla tych, którzy walczą z zaparciami i niezbyt dobrą przemianą materii. Innym takim składnikiem jest inulina, która z kolei wiąże wodę, a więc jest korzystna dla osób zmagających się ze zbyt dużą ilością gromadzonej wody w organizmie. Natomiast bakterie jelitowe, które naturalnie powinny znajdować się w jelitach czerpią korzyści z inuliny, która je odżywia. Dzięki temu możemy zadbać o zdrowe jelita i ich prawidłową florę bakteryjną. W karczochach są także antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które przeciwdziałają między innymi rozwojowi wolnych rodników. Takim antyoksydantem jest kwas chlorogenowy. Kwas ten sprawia, że nasz układ pokarmowy chłonie mniej cukru i jednocześnie pobudza organizm do tego, aby ten korzystał z wcześniej zgromadzonych węglowodanów oraz tłuszczów, a nie pochłaniał nowych. W karczochu jest też niacyna, o której obecnie wiele się mówi. A dlaczego? Ponieważ niacyna to nic innego jak witamy B3 i PP. Są to witaminy niezwykle cenne ze względu na to, że są potrzebne do dobrego metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Niemniej to nie wszystkie składniki karczochów. Co jeszcze w nich znajdziemy? Są bogate w bardzo potrzebny błonnik oraz białko. Witaminy, które są zawarte w roślinie, to kwas foliowy, wspomniana wcześniej niacyna, witaminy z grupy B, takiej jak B5, B6, B2, B1 oraz witaminy C, A, E, K. Poza tym karczochy są źródłem wielu składników mineralnych i w tym przypadku należy wymienić dużą zawartość wapnia, sodu, potasu, magnezu i fosforu oraz nieco mniejsze ilości miedzi, żelaza, manganu selenu i cynku. Na te właściwości karczocha powinny szczególną uwagę zwrócić osoby mające cukrzycę, ale karczoch zasługuje na uznanie wszystkich, którzy stosują profilaktykę nowotworową. Z cukrzycą związane są przede wszystkim inulina oraz kwas chlorogenowy, które regulują poziom cukru i korzystnie wpływają na tolerancję glukozy. Natomiast jeśli chodzi o profilaktykę nowotworową, to ważne są liczne antyoksydanty, gdyż poza kwasem chlorogenowym, w karczochach znajdziemy też kwercytynę, rutynę, luteolinę, sylimarynę i wiele innych. Te przeciwutleniacze chronią organizm przed powstaniem groźnych dla nas komórek nowotworowych, gdyż są hamulcem dla rozwoju wolnych rodników, a to one właśnie w dużej mierze odpowiadają za nieprawidłową mutację komórek organizmu.

 

Produkty Benedyktyńskie

Sok z karczocha z witaminą C -suplement diety, standaryzowany na zawartość cynaryny. Karczoch wspiera zdrowie wątroby oraz dróg żółciowych. Pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Wspiera prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego wpływając na poprawę trawienia Dodatkowo karczoch wspomaga metabolizm tłuszczów w organizmie, dając wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami. Witamina C poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejsza zmęczenie.

Zalecane spożycie: 20ml dziennie (2 łyżki). Produkt gotowy do bezpośredniego spożycia. Płynna postać ułatwia wchłanianie.

Składniki: 100% sok z karczocha (Cynara scolymus), kwas L-askorbinowy (źródło witaminy C)

Produkt  naturalny: bez dodatku  cukru,  substancji słodzących, konserwantów i sztucznych barwników.

Sposób utrwalania: pasteryzacja niskotemperaturowa.

Termin przydatności po otwarciu: 25 dni

 

 

 

Źródło: https://naturapluszdrowie.pl

Źródło: https://produktybenedyktynskie.com/

Sieci społecznościowe

Tagi