Zdrowotne właściwości pora: odtruwa i odkwasza organizm, łagodzi kaszel, wzmaga potencję

Por należy o rodziny czosnkowatych i jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku uprawy wytwarza cebulę i liście, czyli część jadalną. W drugim roku, roślina tworzy pęd kwiatostanowy, który może sięgać nawet 2 metry wysokości.

Por przez pewien czas uważano za warzywo ubogie pod względem odżywczym. Używano go raczej jako dodatek do dań lub zagęszczacz, dopiero później doceniono go w wykwintnej kuchni cesarza Nerona, Został on nawet ochrzczony przezwiskiem porrophagus – pożeracz porów. Neron uważał, że to ugotowane pory, w połączeniu z oliwą doskonałe wzmacniają jego głos i pomagają w publicznych wystąpieniach.

Gdy starożytność doceniła lecznicze właściwości pora, zaczęto stosować go jako lek na rany i ukąszenia insektów; Hipokrates zalecał pory kobietom karmiącym, leczył nimi gruźlicę, choroby nerek i krwawienia z nosa.

Warto wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jej intensywność w smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana, jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych.

 

Źródło: Agnieszka Fórmanowska, Onet

Sieci społecznościowe

Tagi