Żeń-szeń – korzeń życia prof. Iwona Wawer

Żeń-szeń prawdziwy (Panax ginseng) rośnie we wschodniej Azji. Żeń-szeń pięciolistny występuje w Kanadzie, natomiast z Syberii pochodzi inna odmiana: eleuterokok kolczasty (żeń-szeń syberyjski). Wzrost korzenia prawdziwego żeń-szenia jest bardzo powolny, do wykorzystani nadaje się dopiero po 5-7 latach; jego cielista barwa i kształt przypominaj ludzką postać. A Azji nazwano go korzeniem życia i traktowano z szacunkiem, jako cenny surowiec. Do Europy sprowadzono go w średniowieczu, ale został wyklęty, bo przypominał mandragorę, kojarzoną z diabłem. Jednak później zmieniono poglądy, doceniono jego działanie jako afrodyzjaku (np. na dworze Ludwika XIN).

Obecnie ekstrakt z żeń-szenia jest znanym na świecie preparatem, stosowanym nie tylko w tradycyjnej chińskiej medycynie, ale szeroko używanym składnikiem suplementów diety i leków roślinnych. Korzeń zawiera 1,6-3,8% tritrepenowych saponin, nazywanych ginsenozydami i panaksozydami. Surowcem są rośliny z Chin i Korei, ich korzenie zbierane po 3-4 latach i wysuszone są żółto-białe i mają mniej substancji czynnych. Korzenie zbierane po 56 latach i poddane obróbce, są czerwone i mają powyżej 1% ginsenozydów. W ekstraktach zidentyfikowano ponad 40 związków triterpenowych, głównym ginsenozydem jest panaksozyd A.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi