Zielona herbata

Korzyści zdrowotne, wynikające z picia zielonej herbaty, są analizowane niezwykle intensywnie. W samej bazie Pub Med można znaleźć tysiące badań na ten temat.

Dane przekonują, że ten, kto pije zieloną herbatę, jest mniej narażony na wiele chorób, od prostych infekcji bakteryjnych lub wirusowych, po przewlekłe stany zwyrodnieniowe, w tym choroby sercowo-naczyniowe, udary i wylewy, raka, choroby przyzębia i osteoporozę.

Dodatkowo, herbata ta posiada właściwości, które w naturalny sposób pomagają organizmowi jednocześnie spalać tłuszcz i zachować zdrowe ciało, m.in., zawiera przeciwutleniacze wspomagające odchudzanie.

Badania japońskie, opublikowane w piśmie JAMA we wrześniu 2006 r., dowodzą, że picie zielonej herbaty zmniejsza także ryzyko przedwczesnej śmierci. Shinichi Kuriyama, z wydziału polityki społecznej na Uniwersytecie Tohoku w Sendai, przeanalizował zależność między spożyciem tego napoju, a zgonami wskutek różnych przyczyn, w tym chorób sercowo-naczyniowych (CVD) i raka.

Badaniami, które rozpoczęto w 1994 r., objęto 40 530 osób w wieku od 40 do 79 lat, mieszkających najwyżej 11 lat w północno-wschodniej Japonii. W obrębie tego regionu 80% populacji pije zieloną herbatę, z czego ponad połowa co najmniej 3 filiżanki dziennie. W porównaniu z badanymi, którzy raczyli się mniej niż jedną filiżanką zielonej herbaty dziennie, u pijących co najmniej 5 filiżanek stwierdzono wyraźnie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, zwłaszcza wskutek CVD. W szczególności dotyczyło to kobiet. Jak widać, nawet ci, którzy nieszczególnie dbają o zdrowie, mogą bardzo skorzystać, pijąc zieloną herbatę!

 

Herbata Jaśminowa  napar tej herbaty ma barwę pomarańczowożółtą , jest subtelny, oryginalny i przyjemny w smaku  dlatego też uważa się go za godny ust najbardziej wymagających koneserów. Herbata Jaśminowa przygotowywana jest w tradycyjny sposób bez użycia sztucznych aromatów.

 

 

 

 

 

 

Na podst. Green Tea, Tom LeDuc, worldlifeexpectancy.com

 

Sieci społecznościowe

Tagi