Zielona sałata z płatkami róży wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 2 główki sałaty, 5-6 płatków róży, garść mieszanki ziołowej, (np. pietruszka, lubczyk, koperek, szczypiorek, melisa), 5 łyżek oliwy ziołowej, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz, 3 łyżki soku cytrynowego, 4 jajka na twardo.

Przygotowanie: Sałatę oczyścić, umyć, otrzepać z wody i porwać na kawałki. Płatki róży opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku. Zioła umyć i drobno posiekać. Z oliwy, octu, musztardy, soli, pieprzu i soku cytrynowego zrobić sos. Jajka obrać i posiekać. Wymieszać z sosem. Sałatę serwować po wymieszaniu z sosem, w przybraniu z płatków róży.

 

Sieci społecznościowe

Tagi