Zupa cebulowa na gaszonym winie

Składniki:


300 g cebuli,

30-50 g masła,

½ łyżeczki cukru trzcinowego,

pieprz kubeba,

odrobina wina,

1 litr rosołu warzywnego,

1 litr gaszonego wina (patrz niżej)

 

Przygotowanie:

Wino gaszone - wino podgrzewać w garnku doprowadzając do wrzenia, następnie zgasić odrobiną chłodnej wody i zdjąć garnek z ognia.
Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na złoto-brązowy kolor na gorącym maśle z cukrem, dodać odrobinę wina, zalać gorącym rosołem warzywnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 25 minut. Na koniec dodać gaszone wino, nie gotować.

Zupę podawać z tostami orkiszowymi.

 

 

 

 

 

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/przepisy/

Sieci społecznościowe

Tagi