Zupa cebulowa z grubo ześrutowanym ziarnem orkiszu

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 l rosołu mięsnego
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina 
  • 1 kieliszek likierowy  winiaku
  • przyprawy: listek laurowy, biały pieprz, galgant, kmin rzymski,sól

Obrane cebule pokroić w plasterki i przyrumienić na maśle. Posypać mąka orkiszową i podsmażyć. Dodać rosół mięsny, przyprawy i gotować przez kwadrans, aż cebula będzie miękka. Przyprawić do smaku i dodać winiak.

Jedzenie tej zupy zaleca się w przypadku przeziębienia, któremu towarzyszy gorączka.

 

Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Sieci społecznościowe

Tagi