Zupa cebulowa z grubo ześrutowanym ziarnem orkiszu

Składniki:

3 duże cebule
1 łyżka masła
1 łyżka mąki orkiszowej
1 l rosołu mięsnego
3 łyżki wytrawnego białego wina 
1 kieliszek likierowy  winiaku
przyprawy: listek laurowy, biały pieprz, galgant, kmin rzymski,sól

    Obrane cebule pokroić w plasterki i przyrumienić na maśle. Posypać mąka orkiszową i podsmażyć. Dodać rosół mięsny, przyprawy i gotować przez kwadrans, aż cebula będzie miękka. Przyprawić do smaku i dodać winiak.
    Jedzenie tej zupy zaleca się w przypadku przeziębienia, któremu towarzyszy gorączka.

 

Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Sieci społecznościowe

Tagi