Zupa-krem z fenkuła z orkiszowymi grzankami

Dziś przyszedł czas na krem z fenkułów z orkiszowymi grzankami (w tej roli najlepiej sprawdza się czerstwe pieczywo). Ta zupa równie dobrze może powstać jako chlebowo-fenkułowa, wystarczy przed zmiksowaniem namoczyć w niej orkiszowy chleb (dajemy wtedy więcej wody, doprawiamy połową łyżeczki hyzopu i podajemy z ugotowaną fasolą). Obie wersje są pyszne.

Składniki:

  • 2 fenkuły (bulwy kopru włoskiego),
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej słonecznikowy lub kokosowy do smażenia,
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 5-6 kromek czerstwego chleba lub bułek orkiszowych,
  • 50g masła,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • szczypta bertramu,
  • sól kamienna i pieprz kubeba do smaku,
  • opcjonalnie jajko i tarty żółty ser.

Przygotowujemy zupę:

fenkuł kroimy w kostkę (zielone części odkładamy), cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i przesmażamy przygotowane warzywa (około 5-10 minut, ciągle mieszając). Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż fenkuł zmięknie. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy grzanki: na maśle z odrobiną soli i utłuczonych w moździerzu nasion kopru włoskiego i pieprzu, przesmażamy pokrojone w kostkę orkiszowe pieczywo. Można też całe kromki natrzeć masłem, posypać przyprawami oraz tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku albo obtoczyć w rozmąconym jajku z tartym serem, przyprawami i obsmażyć. Grzanki podajemy z zupą posypaną fenkułowym koprem.

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi