
Zupa-krem z kasztanów jadalnych
Składniki:
1 kg kasztanów jadalnych (mrożonych lub pakowanych próżniowo)
3 posiekane cebule
2 łyżki masła
3 łyżeczki oregano
500 ml bulionu warzywnego
przyprawy: sol, bertram, galgant, gałka muszkatołowa, garam masala
50 ml śmietany
białe wino
Posiekaną cebulę poddusić na maśle. Dodać oregano i krótko poddusić. Dodać kasztany, dopełnić bulionem warzywnym lub wodą i gotować do miękkości. Zmiksować. Zupa powinna mieć aksamitną konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadka, mąkę kasztanową można zmieszać z zimną wodą, dodać do zupy i zaprawić śmietaną i białym winem.
Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.