Zupa-krem z kasztanów jadalnych

1 kg kasztanów jadalnych (mrożonych lub pakowanych próżniowo)
3 posiekane cebule
2 łyżki masła
3 łyżeczki oregano
500 ml bulionu warzywnego
przyprawy: sol, bertram, galgant, gałka muszkatołowa, garam masala
50 ml śmietany
białe wino

Posiekaną cebulę poddusić na maśle. Dodać oregano i krótko poddusić. Dodać kasztany, dopełnić bulionem warzywnym lub wodą i gotować do miękkości. Zmiksować. Zupa powinna mieć aksamitną konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadka, mąkę kasztanową można zmieszać z zimną wodą, dodać do zupy i zaprawić śmietaną i białym winem. 

 

Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Sieci społecznościowe

Tagi