Zupa-krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu warzywnego (bez pora za to z podwójną porcją cebuli i/lub z fenkułem i ziołami św. Hildegardy),
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju słonecznikowego do smażenia,
  • sól i pieprz kubeba do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,

Do dekoracji:

 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odcinamy główki, odkładając je na bok, resztę delikatnie obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju lub maśle klarowanym, dodajemy szparagi i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 – 15 minut aż zmiękną a następnie całość miksujemy blenderem (główki można wcześniej wyjąć do dekoracji). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podajemy np. z uprażonymi ziarnami i czipsami z bazylii, polane olejem np. z orzechów włoskich.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/zupa-krem-ze-szparagow/

Sieci społecznościowe

Tagi