Zupa marchwiowa z ziołami

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 6 marchewek,
  • sól,
  • zioła: kolendra, galgant, kozieradka, kardamon

Do rozgrzanego garnka wlewamy 2 łyżki gorącej wody oraz 2 łyżki masła klarowanego lub kokosowego, dodajemy pokrojone cebule i lekko podduszamy. Następnie wrzucamy 6 pokrojonych marchewek (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i dusimy wszystko parę minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szczyptę kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu oraz sól do smaku (ok. 1 łyżeczki), dolewamy zimnej wody (ok. 2 cm ponad marchewkę, czyli jakieś 2 litry) lub bulionu warzywnego (koniecznie własnej produkcji, nie z „kostki rosołowej” i bez pora, który wg św. Hildegardy należy to tzw. „trucizn kuchennych”). Wszystko gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem do miękkości, następnie miksujemy.

Możemy dodać trochę soku z cytryny, bazylii, odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła, a jeśli przemarzliśmy dodajmy podczas gotowania zupy więcej ostrych przypraw, na rozgrzewkę.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/zupa-marchwiowa-z-ziolami/ 

Sieci społecznościowe

Tagi