Zupa serowa z cynamonowymi grzankami

Składniki:

1 średniej wielkości cebula

1 łyżka stołowa masła klarowanego

2 łyżki białej mąki orkiszowej

100 ml białego wina

700 ml zupy jarzynowej

150 – 200 g łagodnego sera alpejskiego (lub ementaler)

200 ml śmietany

sól

galgant

gałka muszkatołowa 

1 łyżka stołowa grzanek cynamonowych  (uprażony na patelni chleb pokrojony w kostkę i posypany cynamonem)

 

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać mąkę orkiszową i ciągle mieszając, pozwolić żeby przejęły kolor cebuli. Zalać winem, a na koniec wlać zupę jarzynową i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodać ser oraz śmietanę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Doprawić do smaku i miksować po pojawieniu się piany. Na chwilę przed podaniem wsypać do każdego talerza po łyżce grzanek cynamonowych.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi