Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi warto włączyć do diety zwłaszcza jesienią i na wiosnę: w czasie osłabienia, obniżonej odporności i skłonności do przeziębień, a najlepiej po prostu korzystać z jego dobrodziejstw przez okrągły rok.

Składniki:

  • duży pęczek liści czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 serki topione typu "serdelki" (pikantny i łagodny) - każdy po 10 dag
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić do wrzącego bulionu i gotować najwyżej 2 minuty (zbyt długo gotowany czosnek niedźwiedzi traci swój aromat).

Przygotować zasmażkę, mąkę lekko zrumienić na suchej patelni i rozprowadzić dokładnie tłuszczem, tak by nie było grudek. Wlać do zupy, mieszając. Całość zagotować po czym zdjąć z palnika.

Odlać trochę gorącego płynu, rozpuścić w nim serki, połączyć z mlekiem. Dodać do zupy (już nie gotować) i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać np. ze skwarkami, bądź też jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi