Zupa z rzeżuchy i tofu

Składniki:

1 pęczek rzeżuchy

250 g ziemniaków (odmiana bintje)

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

250 g tofu naturalnego

kilka grzanek

 

Przygotowanie:

Rzeżuchę umyć, posortować, posiekać i osuszyć.

Umyć i obrać ziemniaki, następnie pokroić je na kawałki.

Obrać cebulę, pokroić i zeszklić w rondlu na oliwie z oliwek. Dodać ziemniaki i rzeżuchę i podsmażyć przez 5minut.

Dolać 1,5l wody. Gotować przez 30minut (lub 10minut w szybkowarze).

Pod koniec gotowania do zupy wrzucić rozdrobnione tofu i całość zmiksować.

Gotować przez %minut.

Podawać na ciepło z grzankami.

 

Źródło: dr Chantal Tse, Kuchnia antyrakowa. Dieta profilaktyczna, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011

 

Sieci społecznościowe

Tagi