Zupa z szanty wg. św. Hildegardy z Bingen

Tłusta zupa z szanty okazała się skutecznym środkiem ułatwiającym usuwanie nadmiaru wydzieliny w górnych drogach oddechowych (np. po przeziębieniu czy grypie). Wskazaniem do jego stosowania są przewlekłe stany zapalne zatok, gardła, migdałów oraz kaszel i chrypka.

Skład:

  • 2 łyżki ziela szanty (Herb. Marrubii)
  • 1 filiżanka wody
  • 2 filiżanki wina
  • 2-3 łyżki tłustej śmietany

Zastosowanie:

Pić ciepłe 1 – 2 razy dziennie, dorośli po ½ szklanki, dzieci w zależności od wieku i wagi odpowiednio mniej. Czas trwania kuracji: 1 – 3 tygodnie.

Przygotowanie:

Ziele szanty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 – 4 min., odcedzić. Do wywaru z szanty dodać wino i śmietanę, ponownie zagotować (ok. 2 min.).

 

Sieci społecznościowe

Tagi