Żurek św. Placyda z wędliną i białym serem

Składniki:

 

Przygotowanie:

Boczek, kiełbasę, jarzyny oraz ogórek konserwowy pokroić w drobne słupki. Podsmażyć w garnku kolejno boczek, dorzucić kiełbasę, cebulę, marchewkę, seler i na końcu dodać pieczarki pokrojone w półplasterki oraz ogórek konserwowy. Zalać wywarem, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, dodać roztarty w dłoniach majeranek i gotować ok.20 minut. Następnie dolać żurek (dobrze wymieszać go z osiadłą na dnie mąką). Gotować zupę jeszcze ok. 15 minut, dodać śmietanę (wcześniej należy ja zahartować w osobnym naczyniu, dolewając trochę zupy i dokładnie mieszając, co zapobiegnie zwarzeniu się śmietany). Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem. Biały ser pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dnie talerzy. Zalać gorącym żurkiem, posypać świeżo startym chrzanem ii drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Źródło: Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2008.

https://produktybenedyktynskie.com/p481,zurek-wg-o-kazimierza

Sieci społecznościowe

Tagi