
Żurek św. Placyda z wędliną i białym serem
Składniki:
- Cebula
- Mały ogórek konserwowy
- Marchewka średniej wielkości
- ½ szklanki śmietany (30%)
- ½ selera
- 3 pieczarki
- 4 plasterki boczku
- 10dag kiełbasy
- 1 litr wywaru mięsno – warzywnego
- ½ litra żuru
- 20 dag białego, tłustego sera
- 3 ząbki czosnku
- Listek laurowy
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Łyżka majeranku
- Kawałek chrzanu (utartego)
- Łyżka posiekanej pietruszki
Boczek, kiełbasę, jarzyny oraz ogórek konserwowy pokroić w drobne słupki. Podsmażyć w garnku kolejno boczek, dorzucić kiełbasę, cebulę, marchewkę, seler i na końcu dodać pieczarki pokrojone w półplasterki oraz ogórek konserwowy. Zalać wywarem, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, dodać roztarty w dłoniach majeranek i gotować ok.20 minut. Następnie dolać żurek (dobrze wymieszać go z osiadłą na dnie mąką). Gotować zupę jeszcze ok. 15 minut, dodać śmietanę (wcześniej należy ja zahartować w osobnym naczyniu, dolewając trochę zupy i dokładnie mieszając, co zapobiegnie zwarzeniu się śmietany). Doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem. Biały ser pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dnie talerzy. Zalać gorącym żurkiem, posypać świeżo startym chrzanem ii drobno posiekaną natką pietruszki.
https://produktybenedyktynskie.com/p481,zurek-wg-o-kazimierza