Żywność, która jest trendy, a trendy żywieniowe

I tak, kapusta jest trendy, zyskując na popularności, podczas gdy poparcie dla jarmużu jest minimalne. Tylko 2,3% Amerykanów miało z nim do czynienia w dwutygodniowym okresie, którego dotyczy sondaż.

Wśród najnowszych kandydatów na pokarm, który podobno jedli „wszyscy”, są humus i ostry sos paprykowy: oba zrobiły nieco większą furorę. Potem na czasie była komosa ryżowa, ale teraz w centrum uwagi są nasiona chia.

Nie spodziewajcie się jednak zapełnionych nimi półek gdziekolwiek, poza Brooklynem czy rejonem Zatoki San Francisco. Aby zilustrować, dlaczego, Balzer porównał pierwszą 10-kę najpopularniejszych pokarmów z tą sprzed dekady. Zmieniła się kolejność (np. napoje bezalkoholowe i płatki z zimnym mlekiem ześlizgnęły się w dół), ale skład samej listy pozostał identyczny. Trendy mienią się wszystkimi kolorami w świetle jupiterów, lecz podniebienie Amerykanów zmienia się powoli.

 

Na podst. Food for Thought on Eating Trends, Spencer Jakab, The Wall Street Journal

Sieci społecznościowe

Tagi