Żywokost lekarski prof.Elżbieta Pisulewska

Żywokost lekarski, syn. kosztywał (Symphytum officinale) to wieloletnia roślina zielna, z rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae). Występuje w Europie, Azji, Ameryce.

Skład chemiczny korzenia: 10-15% śluzu, 1% alantoiny, alkaloidy pirolizydynowe (niewielka ilość), kwasy fenolowe i triterpeny. Wyciągi z korzenia lub alantoina wchodzą w skład maści, past, zasypek używanych w leczeniu owrzodzeń, trudno gojących się ran i odleżyn. Preparaty: Alantex (maść żywokostowa), Alantan (zasypka). Wyciągi z żywokostu są składnikami preparatów kosmetycznych poprawiających stan skóry:

-kremów,

-płynów do przemywania twarzy,

-płynów do golenia,

-past do zębów.

 

Franciszkański żel z żywokostem, czarcim pazurem, kamforą i mentolem to środek o działaniu przeciwbólowym i rozgrzewającym. Wyciąg z czarciego pazura rozluźnia mięśnie, eliminuje bóle kostno-stawowe. Kamfora wzmacnia ukrwienie tkanki, a mentol działa miejscowo znieczulająco oraz rozkurczowo. Franciszkański żel z żywokostem polecany jest jako środek likwidujący zmęczenie u sportowców po intensywnym wysiłku oraz u osób mających problemy z bólami mięśni i stawów.

Przeznaczenie: Dla osób odczuwających bóle mięśniowe oraz stawowo-kostne.

Sposób użycia: Nanieść niewielką warstwę żelu na skórę i delikatnie wmasować. Odczekać aż do wchłonięcia żelu. Aplikacje powtarzać 2-3 razy dziennie.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  69

www.produktybenedyktynskie.com

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi