Kto chce jeść buraki na surowo, niech zdejmie z nich całą skórkę, a mianowicie to co jest grube, bo jej siła może wyrządzić człowiekowi szkodę. Po usunięciu skórki może zjeść wnętrze. Jednak buraki ugotowane są lepsze niż surowe i nie powodują powstawania złych soków.
Można je kupić przez cały rok i wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Niestety, buraki należą do najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni...
Dwie znane przyczyny powodujące raka, czyli palenie papierosów i obecność chronicznego stany zapalnego to sytuacje, w których w organizmie powstaje nadmiar wolnych rodników. Jest logicznie, ze polifenole herbaty, likwidujące wolne rodniki mogą być skuteczne jako środki ochronne.
W małej misce rozpuszczamy drożdże, dodając cukier i odrobinę wody. Odstawiamy na 5-10 minut do wytworzenia piany. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, w środku formując dołek. Wlewamy do niego roztwór drożdży, olej i resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto będzie się odrywać od ścianek miski.
Buraki należą do najmniej docenianych warzyw pomimo tego że są źródłem m.in. kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.
Świeżo wyciśnięte soki warzywne to ekspresowy zastrzyk witamin i jednocześnie ulga dla naszego systemu trawiennego – dlatego po świętach warto sięgać po nie częściej, np. kilka dni z rzędu (dla urozmaicenia dowolnie zmieniając proporcje i warzywa, które wrzucimy do sokowirówki).
Treściwe i zdrowe danie, którego bazą jest ryż orkiszowy i buraki. Jeśli dodamy odrobinę zielonej fasoli (mung lub zwykłej szparagówki), posypiemy natką pietruszki i polejemy orzechowo-cytrynowym sosem – stanie się barwne i wykwintne.
Pyszna i zdrowa zupa z buraków wg dr Dona Colberta- lekarza medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów.Pomógł milionom ludzi odkryć radość życia w zdrowiu, które jest darem Boga. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.
Łatwa w przygotowaniu, dobra na krew i cerę, polecam. Buraki wkładam do piekarnika zwykle przy okazji pieczenia mięsa albo dyni, tak jest ekonomiczniej. Pamiętajcie też, że ziele macierzanki należy zawsze gotować z potrawą. A teraz do dzieła!
Oprócz chorób układu krążenia, drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby nowotworowe.
Istnieje dobrze udokumentowany związek pomiędzy spożyciem błonnika a nowotworami przewodu pokarmowego .
Istnieje dobrze udokumentowany związek pomiędzy spożyciem błonnika a nowotworami przewodu pokarmowego.
Kurkumina to składnik, którego przeciwnowotworowe działanie jest najlepiej udokumentowane w literaturze naukowej.
Uczeni doszli do wniosku, że substancje zawarte w czosnku sprzyjają produkcji reaktywnych form tlenu w komórkach nowotworowych mózgu. To powoduje z kolei ich tendencję do poprawy chemicznych sygnałów śmierci, co zapobiega wzrostowi guza mózgu.
Długotrwałe narażenie na zanieczyszczenia powietrza pyłami, nawet jeśli jest ono stosunkowo niewielkie, może zwiększać ryzyko raka płuca – wynika z analizy 17 badań przeprowadzonych w Europie.