Jak niewystarczająca ilość snu wiąże się z problemami zdrowotnymi, tak też zbyt duża jego ilość niekorzystnie odbija się na zdrowiu, skutkując takimi chorobami jak cukrzyca typu 2 lub otyłość. W badaniu obejmującym dziewięć tysięcy Amerykanów stwierdzono, że osoby śpiące ponad dziewięć godzin są o 50% bardziej narażone na cukrzycę od osób śpiącym siedem godzin. Podwyższone ryzyko cukrzycy rozpoznano również u osób śpiących mniej niż pięć godzin.
Liczba osób otyłych na świecie rośnie i nie jest to tylko problem estetyczny. Otyłość i związane z nią choroby stają się bowiem poważnym problemem społecznym.
Zdrowy odcień skóry, który możemy uzyskać konsumując warzywa i owoce, sprawia, że bardziej podobamy się innym...
Wielu ekspertów uważa, że rezygnacja z jedzenia zawierającego pszenicę i jej pochodne ma sens nie tylko w przypadku cierpiących na celiakię...
Wydaje się, że mamy coraz mniej czasu na to, aby w spokoju i nieśpiesznie zjeść lunch. Ale nawet jeśli łapiemy coś „na szybko”, często chcemy przynajmniej gdzieś przysiąść.
Trzydniowa głodówka może zregenerować cały układ odpornościowy nawet u osób w podeszłym wieku...
Każdy zna kogoś, kto ma nadwagę. Na przykład koleżankę, która zawsze była pyzata. Pomimo najrozmaitszych diet i regularnych ćwiczeń fizycznych nigdy nie miała „normalnej” figury.
Zaburzenia odżywiania to poważny problem społeczny. Gdy kolejna dieta zawodzi, a zdrowie i samopoczucie się pogarszają, pora spytać o przyczynę.
Na szczególną uwagę zasługują 3 kwasy omega-3: α-linolenowy (oznaczany w skrócie ALA), kwas 18:3, n-3 (18 atomów węgla w łańcuchu węglowym, 3 wiązania podwójne z których pierwsze znajduje się przy węglu numerze 3), DHA i EPA.
W Wielkiej Brytanii np., boryka się z nią 37% populacji. Według tamtejszego ministerstwa zdrowia, samo tylko obniżenie poziomu otyłości do stanu z 1993 r. pozwoliłoby zaoszczędzić do 2034 r. 1,2 mld funtów rocznie.
Idea zdrowego odżywiania się zrodziła niepożądany skutek uboczny: lęk przed „pułapkami”, jakimi usiana jest codzienna dieta.
W swej najnowszej książce, The Big Fat Surprise” („Wielka tłusta niespodzianka”), Nina Teicholz przekonuje, że rządowa krucjata przeciwko cholesterolowi mogła w rzeczywistości nakręcić epidemię otyłości
W swej książce, The Big Fat Surprise” („Wielka tłusta niespodzianka”), Nina Teicholz przekonuje, że rządowa krucjata przeciwko cholesterolowi mogła w rzeczywistości nakręcić epidemię otyłości.
Wielu lekarzy i pseudonaukowców próbuje zdobyć przychylność mediów, twierdząc, że „wszystkie diety“ są szkodliwe dla zdrowia.
Regularne spożywanie orzechów (m.in. włoskich i pistacjowych) może zmniejszać ryzyko otyłości i zaburzeń metabolicznych – informuje pismo "PLOS ONE".