Gorzką czekoladę łączy się z rozmaitymi dobrodziejstwami dla zdrowia, poczynając od obniżenia ciśnienia krwi po poprawę nastroju.
10 skutecznych rad.
Prostym sposobem na wzmacnianie systemu odpornościowego jest obfite stosowanie w kuchni ziół oraz przypraw ziołowych i korzennych.
Kozieradka jest pomocna przy problemach z układem pokarmowym
Przedsiębiorco obudź się !
Wystaw się na słońce. Zwiększ poziom serotoniny.
Aby skutecznie leczyć wysokie ciśnienie, należy zrozumieć jego ukryte przyczyny. A te często są powiązane z tym, że organizm wytwarza za dużo insuliny i lepytyny, w odpowiedzi na pełną węglowodanów i przetworzonej żywności dietę.
Jak wzmocnić organizm i uniknąć wielu chorób z wykorzystaniem popularnych warzyw?
Gdyby rozpisać konkurs na najsilniejszy przeciwutleniacz, to hibiskus pobiłby zieloną herbatę. Hibiskus pomaga obniżyć ciśnienie krwi, obniża poziom kwasu moczowego u cierpiących na dnę moczanową oraz reguluję poziom cholesterolu i trójglicerydów u cukrzyków i diabetyków.
Jest rośliną jednoroczną, o grubej, szorstko owłosionej, płożącej się łodydze opatrzonej długimi wąsami czepnymi. Ma duże, okrągławe, głęboko wciskane liście i okazałe zielonawożółte kwiaty. Owocem jest duża, kulista lub jajowata jagoda o grubej, twardej łupinie i miękkim, bardzo soczystym, słodkawym miąższu. W miąższu znajduje się wiele płaskich, owalnych nasion.
Tysiącznik podlega częściowej ochronie gatunkowej i nie można go zbierać ze stanowisk naturalnych.
Czosnek obniża poziom tłuszczów (cholesterol, trójglicerydy, LDL) we krwi, hamuje agregację płytek krwi, obniża ciśnienie krwi, poprawia przepływ krwi oraz wpływa na zwiększenie elastyczności aorty.
Cebula obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, zatem częste wprowadzanie jej do jadłospisu pozwala wyeliminować wszelkie skutki nadciśnienia. Korzystnie wpływa na trawienie, działa wykrztuśnie.