Oleje zawierające duże ilości kwasów z wieloma wiązaniami podwójnymi (olej lniany, rydzowy, chia i podobne) są znacznie bardziej podatne na procesy utleniania. Dlatego wiodący producenci tych olejów tłoczą je na zimno, zapobiegając w ten sposób utracie wielu przeciw-utleniaczy, wydłużających znacznie okres trwałości tych olejów
Od szeregu lat zajmuję się zawodowo tłuszczami. Ta przygoda z tłuszczami zaczęła się jeszcze w czasie pracy na Wydziale Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego.
W internecie dostępna jest dobra przeglądowa publikacja na temat pewnych roślin o własnościach leczniczych.
Granaty są doskonałym źródłem witamin A, B, C i K jak również składników mineralnych - potas, fosfor, magnez, wapń, sód, oraz mikroelementów jak mangan i miedź.
Cukrzyca stanowi zdrowotne wyzwanie 21-go wieku. Wg International Diabetes Federation obecnie żyje na świecie 371 mln ludzi z cukrzycą, a 28 mln ludzi jest bardzo zagrożonych tą chorobą.
Historia granatów zaczyna się kilka wieków przed Chrystusem. Wywodzą się z Azji gdzie były rozważane jako symbol miłości i płodności, zmysłowości i nieśmiertelności.
Odpowiedzialność jest ściśle związana z naszym osobowym sposobem istnienia.
Okazuje się, że olej kolendrowy należy do czołówki olejów wygaszających wolne rodniki.
Na szczególną uwagę zasługują 3 kwasy omega-3: α-linolenowy (oznaczany w skrócie ALA), kwas 18:3, n-3 (18 atomów węgla w łańcuchu węglowym, 3 wiązania podwójne z których pierwsze znajduje się przy węglu numerze 3), DHA i EPA.
W artykule na temat prozdrowotnych właściwości granatowca, wspomniałem o tzw. skonjugowanych kwasach linolenowych będących przedmiotem coraz większej ilości badań.