Lista kategorii
  • Duchowość
  • Zdrowie i rodzina
  • Natura i tradycja
  • Przedsiębiorczość i edukacja
  • Apteczka Klasztorna
zobacz wszystkie

Tagi : kaszel

kaszel Sposób na uporczywy kaszel

Podbiał od długiego czasu jest stosowany jako środek przeciwkaszlowy, wskazuje na to także jego botaniczna nazwa „Tussilago”, która powstała z połączenia dwóch łacińskich słów „tussis” (kaszel) i „ago” (wypędzam).

Czytaj więcej
kaszel Magazyn witamin i mikroelementów

Cebula od wieków była używana jako lek na szkorbut, czyli ostro wyrażoną awitaminozę C.

Czytaj więcej
kaszel Niedoceniane buraki

Można je kupić przez cały rok i wy­ko­rzy­stać ich do­bro­czyn­ne wła­ści­wo­ści. Nie­ste­ty, bu­ra­ki na­le­żą do naj­mniej doce­nia­nych wa­rzyw w na­szej kuch­ni... 

Czytaj więcej
kaszel Naturalny syrop na kaszel i przeziębienie

Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Kiedy i jak zbierać pędy sosny? Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.

Czytaj więcej
kaszel Dlaczego warto jeść kapustę?

Znana od 4 tyś. lat, zawsze była strawą ubogich, ale tylko dlatego, że była tania. Gdyby jednak uwzględniano jej właściwości i pożytki płynące z jej jedzenia – na pewno znalazłaby się w ścisłej czołówce wśród warzyw.

Czytaj więcej
kaszel Eukaliptus - rodzime drzewo Australii

Eukaliptus (Eucalyptus) – charakteryzuje się bardzo dużą ilością odmian. Ich ilość dochodzi do 600 gatunków drzew i krzewów należących do rodziny mirtowatych. Pochodzą one głównie z Australii i Nowej Gwinei, ale doskonale zadomowiły się też na terenach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Eukaliptusy kojarzą nam się przede wszystkim z uroczymi „misiami” koala, dla których liście tego drzewa są podstawowym pożywieniem. W wielu krajach eukaliptus ma duże znaczenie gospodarcze, dlatego też prowadzi się nawet jego plantacje.

Czytaj więcej
kaszel Mąka z wrotyczem pospolitym

W przypadku zapalenia zatok jeść codziennie. Do tego opiekany chleb z dużą ilością cynamonu ( i cukru). W przypadku upławów należy stosować wszystkie opisane sposoby przyrządzania na zmianę, ponieważ kuracja wymaga dłuższego czasu i dzięki temu wrotycz tak szybko się nie znudzi. 

Czytaj więcej
kaszel To pnącze pomoże w nieżytach gardła i oskrzeli!

Bluszcz jest rośliną trującą, a jednocześnie z powodzeniem stosowaną w leczeniu różnych dolegliwości.

Czytaj więcej
kaszel Komosa biała to nie tylko chwast!

Komosa biała- inaczej zwana też lebiodą- to roślina ruderalna. Jest chwastem pospolitym nie tylko w Polsce, ale też na całym świecie. W Chinach znana jest jako „pachnące kości tygrysa”. Tam też jest powszechnie spożywanym warzywem, które znaleźć można nawet w restauracyjnych menu.

Czytaj więcej
kaszel Jasnota biała - często mylona z pokrzywą

Jasnota biała (głucha pokrzywa, pokrzywa biała lub martwa pokrzywa) to bylina z rodziny jasnotowatych, rozpowszechniona w strefie umiarkowanej półkuli pomocnej. W Polsce bardzo pospolita na niżu i w niższych położeniach górskich. Rośnie na rumowiskach, przydrożach i w zaroślach.

Czytaj więcej
kaszel Syrop wykrztuśny z liści babki lancetowatej

Syrop ze świeżych liści babki lancetowatej pomoże pozbyć się uporczywego kaszlu.

Czytaj więcej
kaszel Zbierz liście babki lancetowatej - przydadzą się!

Babka lancetowata to bylina z rodziny babkowatych występująca na półkuli północnej. W Polsce bardzo pospolita w całym kraju; rośnie na łąkach, pastwiskach, przydrożach i trawnikach oraz na polach jako chwast roślin uprawnych, zwłaszcza koniczyny.

Czytaj więcej
kaszel Mak polny pomoże przy uporczywym kaszlu

Mak polny to roślina jednoroczna, posiadająca pionowy, biało-żółty korzeń z bocznymi korzeniami. Łodyga prosta pojedyncza lub rozgałęziona, cała odstająco owłosiona.

Czytaj więcej
kaszel Lilak na bóle i przeziębienia

Lilak pospolity – Syringa vulgaris (potocznie, ale błędnie zwany — bzem)to krzew lub niskie drzewo do 3 – 6 m wysokości. Do Polski trafił w XVI wieku z Turcji, stąd jego popularna nazwa – bez turecki.

Czytaj więcej
kaszel Wiosenne pąki sosny

Sosna ze względu na bogactwo związków leczniczych jest prawie w całości wykorzystywana w ziołolecznictwie – zbieramy igliwie, młode pędy, korę i żywicę, jednak najbardziej cenioną i popularną częścią tej rośliny są wiosenne pączki.

Czytaj więcej
1 2 Następna

Najpopularniejsze

1 Nalewka z piołunu wg. św. Hildegardy z Bingen
2 Dlaczego gorzka czekolada jest dla nas taka dobra
3 Guma ksantanowa to nic innego, jak sfermentowany cukier ze zmutowanej kukurydzy
4 Grzane wino wg. św. Hildegardy z Bingen
Zobacz wszystkie

Losowe artykuły

Dlaczego w przypadku Alzheimer...

Journal of the American Medical Association opublikował niedawno szokujący ra...

Czytaj więcej
Firmy spożywcze wpływają na na...

W idealnym świecie najpoważniejsze organizacje zdrowia powinny być obiektywne...

Czytaj więcej
Ta witamina zmniejsza ryzyko z...

Wśród nowości ze świata medycyny, które nie zostały opublikowane przez żadne ...

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie

Najpopularniejsze tagi

Warto wiedzieć Świadomość Ciało Dieta Środowisko Finanse Benedyktyni św. Hildegarda Gospodarka i finanse Chrześcijaństwo

Najpopularniejsze

1 Nalewka z piołunu wg. św. Hildegardy z Bingen
2 Dlaczego gorzka czekolada jest dla nas taka dobra
3 Guma ksantanowa to nic innego, jak sfermentowany cukier ze zmutowanej kukurydzy
4 Grzane wino wg. św. Hildegardy z Bingen
Zobacz wszystkie

Losowe artykuły

Dlaczego w przypadku Alzheimer...

Journal of the American Medical Association opublikował niedawno szokujący ra...

Czytaj więcej
Firmy spożywcze wpływają na na...

W idealnym świecie najpoważniejsze organizacje zdrowia powinny być obiektywne...

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie

Newsletter

Zapisz się do newslettera.

  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • Kontakt

© 2019 Copyright Zdrowie porwaca do zdrowia.
All Rights reserved.