Wyciągi z macierzanki są dobrym lekiem wykrztuśnym zwiększającym produkcję śluzu, pobudzają ruchy rzęsek nabłonka oddechowego, czym ułatwiają oczyszczanie się dróg oddechowych z pyłów, które wdychamy z powietrzem lub dymem tytoniowym.
Łatwa w przygotowaniu, dobra na krew i cerę, polecam. Buraki wkładam do piekarnika zwykle przy okazji pieczenia mięsa albo dyni, tak jest ekonomiczniej. Pamiętajcie też, że ziele macierzanki należy zawsze gotować z potrawą. A teraz do dzieła!
Z dużym zamiłowaniem opisała św. Hildegarda nawyki żywieniowe i życie ryb, mięso szczupaka, okonia, dorsza czy sielawy uznając za szczególnie wartościowe. Nie ukrywam, że świeży szczupak jest tu moim faworytem – ma zdrowe, zwarte i pyszne mięso. Dziś obłożę go ziołowym masłem i upiekę w piekarniku.