Kto już opanował pieczenie zakwasowego chleba, niech teraz spróbuje bułeczek. Konieczny może okazać się zakup formy z wgłębieniami na babeczki – sprawdza się doskonale.
Orkiszowe biszkopty można kupić albo zrobić je samemu, potrzebna też będzie orkiszowa kawa.
Mam dobrą wiadomość: naleśniki z serem, pierogi, kopytka, pizza, udka z kurczaka z jabłkami, drób w sosie koperkowym czy kotlety mielone z buraczkami to – przy użyciu odpowiednich produktów – dania rekomendowane przez naszą Mniszkę.
Pierogi dają nieskończenie wiele możliwości: można nadziać je zmielonym mięsem drobiowym i warzywami pozostałymi z gotowania rosołu albo zgnieść widelcem ugotowanego na parze dorsza wymieszanego z dymką przesmażoną na oleju.
Dziś na osłodę późnej jesieni róże z orkiszowej mąki i pigwowego dżemu, z kasztanową nutką, aromatem cynamonu i galgantu. Spróbujecie?
Źle przyrządzony szpinak, to koszmar z dzieciństwa. Ta propozycja przygotowania posmakuje niejadkom.
Ciasteczka owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli dostarczają energię, są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B.
Jak nie naleśniki to co? Oczywiście gofry! – krzyczą dzieci.
Bananowe drożdżówki z wiórkami kokosowymi? Oczywiście na orkiszowej mące. Zawsze staram się osiągnąć efekt miękkiego wyrośnięcia przy jak najmniejszym udziale drożdży (nie lubię jak są wyczuwalne), z tych bułek jestem bardzo zadowolona, choć niemałe perypetie przeżyłam podczas ich wypieku:)
Tłustoczwartkowe danie smażone w głębokim oleju, które broni się jedynie tym, że jest zrobione z dobrej, orkiszowej mąki. Zaproście dzieci do pomocy przy wykrawaniu i dekorowaniu.
Pyszna tarta cytrynowa idealna na "szklaną pogodę".
Zaopatrzcie się w jasną mąkę z leczniczej odmiany orkiszu, wiejski ser i dużo jaj, bo wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek.
Kasztany jadalne posiadają wiele wartości odżywczych, które doceniano już w starożytnej Grecji.
Jedzenie tej zupy zaleca się w przypadku przeziębienia, któremu towarzyszy gorączka.
Orkisz, dodatek domowego, malinowego dżemu (zimą z rozgrzewającym galgantem) oraz surowego maku podniesie walory lecznicze dania.