Niektóre produkty żywnościowe są tak niebezpieczne, że najlepiej trzymać się od nich z daleka. Teoretycznie „zdrowe” oleje mogą np. powodować stany zapalne, a niektóre spośród najbardziej podstawowych artykułów, trzymanych w lodówkach - po cichu niszczyć nasz układ krwionośny.
100 000 miliardów przyjaciół w Twoich jelitach
Trzydniowa głodówka może zregenerować cały układ odpornościowy nawet u osób w podeszłym wieku...
Ćwiczysz wytrwale, ale bez efektów? A może każdy twój sportowy zryw kończy się bólem mięśni lub kontuzją? Sprawdź, czy właściwie zabierasz się za szlifowanie formy.
Badacze zachęcają do włączenia do codziennej diety suszonych śliwek. Przekonują, że są one idealnym sprzymierzeńcem w trakcie diety.
Tę najtrudniejszą formę postu zaleca się prowadzić w grupie pod fachową opieką terapeuty medycyny Hildegardy.
Jeśli chcesz poprawić swoje trawienie, najpierw powinieneś zrozumieć, co, przede wszystkim, zakłóca twoją równowagę jelitową. Lista możliwości jest krótka.
Jeśli pijesz soki sklepowe wiedz, że poddane one zostały pasteryzacji aby mogły miesiącami leżeć na sklepowej półce (z wyjątkiem tych z napisem „jednodniowe”, ale są one droższe od pasteryzowanych). Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości jego odżywczych wartości.
Na Uniwersytecie Harvarda zakończono niedawno badania, które dowodzą, że można spożywać więcej kalorii i nadal tracić na wadze, jeśli ograniczy się węglowodany (w badaniach nie uwzględniono wpływu ćwiczeń).
Dlaczego u niektórych otyłych osób nie stwierdza się negatywnych skutków nadmiaru tkanki tłuszczowej? Naukowcy, szukając odpowiedzi na to pytanie, próbują zrozumieć wpływ otyłości na funkcjonowanie organów i zaburzenia metabolizmu.
Guma ksantanowa, guanylan disodowy, difosforan trisodowy – to nie frakcje ropy naftowej, ale składniki apetycznych dań w słoikach. Producenci obiadowych "gotowców" czerpią pełnymi garściami z tablicy Mendelejewa. Postanowiliśmy się przyglądnąć, czym konkretnie doprawiają swój jadłospis.
Słodkie ziemniaki (albo inaczej bataty) są nie tylko smaczne. Wywierają też na nasz organizm tak pozytywny wpływ, że niemal każdy powinien je włączyć do swojej diety.