Można je kupić przez cały rok i wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Niestety, buraki należą do najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni...
Niektóre produkty żywnościowe są tak niebezpieczne, że najlepiej trzymać się od nich z daleka. Teoretycznie „zdrowe” oleje mogą np. powodować stany zapalne, a niektóre spośród najbardziej podstawowych artykułów, trzymanych w lodówkach - po cichu niszczyć nasz układ krwionośny.
Dieta miała ogromny wpływ na ewolucję ludzkiego mózgu, ale współcześnie też obserwujemy wpływ żywienia na emocje i zdolności ludzi.
Warto być uważnym na to, co ma tak duży wpływ na nasze zdrowie.
Jabłka zawierają mnóstwo pektyn, które działają w naszych jelitach jak miotła, usuwając z nich niestrawione resztki i toksyny. Ale to nie wszystkie zalety tych owoców.
Z czym kojarzy Ci się wizyta u babci?
Nie możesz liczyć na to, że multiwitaminy dadzą ci najzdrowsze składniki odżywcze, których potrzebujesz, aby być w dobrej kondycji.
Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów: tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkie, lamblii.
Jeśli często jadasz w restauracjach na pewno wiesz...
To, że czujemy się syci lub głodni spowodowane jest nie tylko tym, co jemy, ale także tym, co myślimy, że jemy – co wykazał pewien sprytny eksperyment.
Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu podają zestaw czynników, dzięki którym dzieci odżywiają się w sposób bardziej dla siebie odpowiedni, co przekłada się także na ich zdrowie, gdy dorosną. Jako rodzice, niemal na wszystko z tej listy wywieramy codziennie wpływ. Wystarczy tylko chcieć.
Podejmuj dobre decyzje...
Wydaje się, że mamy coraz mniej czasu na to, aby w spokoju i nieśpiesznie zjeść lunch. Ale nawet jeśli łapiemy coś „na szybko”, często chcemy przynajmniej gdzieś przysiąść.
Amerykańscy neurobiolodzy pokazali, że wino i sok z ciemnych winogron korzystnie wpływają na pracę mózgu.