Mniej popularne od malin, jeżyny stanowią równie smaczną i zdrową przekąskę. Jeżyny mają dużo potrzebnych organizmowi składników, a przy tym nie są kaloryczne!.
Ważnym filarem systemu medycznego Hildegardy jest post, służący leczeniu zarówno duszy, jak i ciała.
Cukrzyca jest w USA siódmą, najważniejszą przyczyną zgonów. Z jej powodu dwukrotnie rośnie też ryzyko ataku serca. Jednak cukrzyca typu 2 wynika głównie z trybu życia. Dlatego - nasza dieta może jej zapobiegać, a nawet ją leczyć.
Starasz się jeść zdrowo, zgodnie z obowiązującymi „trendami dietetycznymi”? Czy jesteś jednak pewna, że to co jesz, pomimo zdrowej otoczki korzystnie wpływa na Twój organizm i pozwoli osiągnąć cel w odchudzaniu? Nie zawsze tak jest.
W 1602 r. hiszpańskie okręty dopłynęły do zachodniego wybrzeża Meksyku. Wówczas załoga zachorowała na szkorbut. Nikt nie wiedział, jakie są jego przyczyny.
Historia granatów zaczyna się kilka wieków przed Chrystusem. Wywodzą się z Azji gdzie były rozważane jako symbol miłości i płodności, zmysłowości i nieśmiertelności.
Jarzębina, czyli jarząb pospolity, jest rośliną z rodziny różowatych. Czerwono-pomarańczowe, kuliste owoce jarzębiny są jednocześnie cierpkie i gorzkie, ale kryją w sobie wiele cennych właściwości.
Aronia nie bez powodu wchodzi w skład preparatów zwiększających odporność organizmu, często w połączniu a aloesem i miodem. Działa przecież przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, a zażywana profilaktycznie poprawia ogólne samopoczucie.
Gruszka do Europy przybyła ze starożytnej Persji. Na początku uprawiano ją tylko na terenie antycznej Grecji, skąd trafiła do Rzymu, gdzie stała się „gwiazdą ogrodów”. Mimo że była znana od tak dawna, w Zachodniej Europie wyhodowano ją dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Nowe gatunki gruszek spowodowały jej znaczną popularyzację w całej Europie. Największymi plantacjami gruszy mogą poszczycić się Francuzi i Belgowie. To właśnie oni rozpoznali lecznicze właściwości gruszki. Z czasem owoc ten stał się również popularny w Polsce.
Koktajl, który może znaleźć się w menu wszystkich osób na diecie. Wersja dietetyczna, bo na wodzie, a cukier pochodzi z owoców. Polecam! Śmiało możesz zabrać ze sobą w butelce lub słoiku do pracy czy na uczelnię - koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie.
Być może pora zastąpić antydepresanty z apteki groszkiem i marchewką. Ekonomiści z Uniwersytetu Dartmouth w Anglii sugerują, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców może zwiększyć nasze poczucie szczęścia.
Współczesna dietetyka tropi witaminy i liczy kalorie, tymczasem w hildegardiańskiej kuchni chodzi przede wszystkim o regenerację, odżywienie i wzmocnienie, o zachowanie harmonii, tak zwanego „złotego środka”.
Współczesna dietetyka tropi witaminy i liczy kalorie, tymczasem w hildegardiańskiej kuchni chodzi przede wszystkim o regenerację, odżywienie i wzmocnienie, o zachowanie harmonii, tak zwanego „złotego środka”, czyli wywołanie efektu ogrzania u wychłodzonych albo odprowadzenia nadmiaru ciepła u rozgorączkowanych, o nawilżenie lub przeciwnie – usunięcie wodnistych lub śluzowatych nagromadzeń.
Ekologiczne owoce i warzywa dostarczają o 20% do 40% więcej antyutleniaczy, niż ich odpowiedniki pochodzące z konwencjonalnych upraw – wynika z nowego badania, opublikowanego w British Journal of Nutrition.
Ta najlżejsza forma postu to po prostu konsekwentna dieta orkiszowe-owocowo-warzywna. Polega na wyłączeniu z diety białka zwierzęcego, produktów mlecznych i tłuszczów. W ciągu dnia należy spożywać trzy posiłki składające się z orkiszu (w jakiejkolwiek postaci) z dodatkiem sezonowych warzyw i owoców, wypijać ok. 2-3 l napojów - kawy orkiszowej, ziołowych herbatek.