Nowoczesne ziołolecznictwo dysponuje wieloma specyfikami na melancholię, z tradycyjnymi ziołami w składzie.
Sok brzozowy stosowano w medycynie ludowej na porost włosów i przeciw piegom, a także w chorobach dróg oddechowych.
Tylko nieliczne pisemne przekazy starożytne i średniowieczne wspominają o leczniczym działaniu lipy.
Żurawina jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. W medycynie ludowej żurawina stosowana jest jako środek przeciwzapalny, a sok z jej drobnych czerwonych owoców ma działanie podobne do czerwonego wina - neutralizuje wolne rodniki.
Mięta jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Stosuje się ją przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu.
Dzika róża ma najbardziej wszechstronne zastosowanie spośród kilkuset odmian rośliny. Cieszy się zasłużonym tytułem królowej kwiatów – zachwyca urodą i zapachem, świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków i licznych preparatów leczniczych.
Od najdawniejszych czasów uważana jest za roślinę leczniczą. W starożytności kapustą leczono choroby płuc i wątroby.
Zapewne wiesz, że spożywanie buraków korzystnie wpływa na krew. Nie wiesz natomiast, że zawierają one wiele niezbędnych składników odżywczych– wliczając w to miedź, magnez, żelazo, potas, mangan, witaminę B. Dzięki nim , buraki wykorzystywane są od wielu lat do leczenia wielu schorzeń.
Wydawać by się mogło, że nie ma takiej choroby, której ta roślina by nie leczyła,chociaż według ówczesnego uznania stosowano ją przede wszystkim jako środek pobudzający trawienie. Wachlarz leczniczych właściwości mięty z upływem wieków znacznie się poszerzył.
Badania przeprowadzone prze naukowców z Uniwersytetu Northumbria (Wielka Brytania) wykazały, że zapach rozmarynu poprawia zdolność zapamiętywania wydarzeń, jak również zadań, które mają być ukończone w określonym czasie.
Miód gryczany stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy.
Czosnek ma w sobie właściwe ciepło; rośnie i dojrzewa poprzez siłę rosy, to znaczy od zmierzchu do świtu. A kiedy jest dojrzały, jest zarówno dla zdrowego jak i dla chorego lepszy niż por.
Zapalenie powoduje, że cholesterol odkłada się w ścianach tętnic, wywołując choroby serca i udary mózgu. Gdyby nie to, przemieszczałby się on swobodnie w organizmie, tak jak chciała natura. Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną przed bakteriami, toksynami i wirusami.
Jesteś już zmęczony tym ciągłym zmęczeniem i chorobami? Chcesz mieć lepsze samopoczucie, więcej energii, a może nawet wydłużyć swoje życie? Aby zapobiegać chorobom, stosuj regularnie przynajmniej jeden z tych przyjemnych sposobów na poprawę odporności.
Olej rzepakowy pomaga kontrolować glikemię u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. – informują kanadyjscy naukowcy na łamach pisma "Diabetes Care".